Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для ВРП важлива співпраця в межах проєкту «Судова влада і суспільство в Україні», - Олексій Маловацький

16 липня 2021, 17:36

Співпраця з міжнародними проєктами та імплементація кращих європейських практик, найбільш наближених до континентальної системи права, є ключовим дороговказом для подальшого розвитку судової влади в Україні. Про це сказав виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час офіційного відкриття українсько-нідерландського проєкту «Судова влада і суспільство в Україні».

Проєкт спрямований на зміцнення взаємин між судовою владою і суспільством та зосередиться на сприянні підвищенню професійного рівня суддів і працівників апаратів судів, удосконаленню судового процесу, покращенню якості судових рішень, розбудові суддівського самоврядування. Він реалізується Центром міжнародного правового співробітництва за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Виконувач обов’язків Голови ВРП поінформував учасників зустрічі про зміни, які відбулися в судовій системі впродовж останніх п’яти років. Олексій Маловацький зауважив що, не завжди зміна законодавства є реформою. «Основною метою будь-якої реформи має бути покращення судочинства. Реформа судової влади – це не одномоментна дія, це постійна робота над вдосконаленням правових процедур», - наголосив він.

«Запровадження новацій без врахування позиції суддівської спільноти та ВРП призводять до деструктивних наслідків і повертають судову систему з точки зору ефективності її функціонування на багато років назад. ВРП є головною інституцією, яка обстоює незалежність судової влади і мала б стояти на чолі реформ, оскільки в силу своїх функцій Рада як ніхто інший знає про  проблемні моменти. Тож ВРП доцільно надати право законодавчої ініціативи та право звернення з конституційним поданням», - сказав в.о. Голови ВРП.

Олексій Маловацький нагадав про негативний приклад законодавчих змін, які призвели до припинення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Через це близько двох тисяч суддів не пройшли кваліфікаційне оцінювання, зупинення процедури добору, є у суди, які не здійснюють правосуддя через відсутність суддів.

Невирішеним, за словами в.о. Голови ВРП, залишається й питання належного фінансування судів. Він спрогнозував поглиблення існуючих системних проблем зі здійсненням правосуддя, оскільки відповідно до Бюджетної декларації фінансове забезпечення судової влади порівняно з 2021 роком зменшено.

Олексій Маловацький також зазначив, що наразі існує низка проблем управлінського характеру, вирішення яких могло б покращити роботу системи судової влади. «Потрібно врегулювати рівень навантаження на суддів, процедуру проходження справ, спростити багато процесів. Необхідно залучити кращих людей у судову владу. А для цього потрібно створити конкурентні умови,  чітку процедуру кар’єрного зростання», - зауважив він.

В.о. Голови ВРП засвідчив готовність до активної співпраці заради покращення  роботи судової влади в цілому та окремих інституцій та висловив сподівання, що досвід України буде корисним для міжнародних партнерів.

Ця співпраця розглядається як унікальна можливість встановлення прямих контактів із нідерландськими суддями для обміну досвідом та кращими практиками з питань функціонування судової влади, взаємодії з іншими гілками влади. В межах Проєкту проводитимуться тренінги із забезпечення якості та правильного обґрунтування судових рішень; круглі столи з питань ефективності, своєчасності, прозорості та передбачуваного перебігу судових слухань; семінари задля розробки рекомендацій щодо удосконалення судового процесу; експертні обговорення і обмін знаннями щодо лідерства, командної роботи та комунікацій; робочі відвідини нідерландських судів.

У зустрічі взяли участь:  посол Королівства Нідерланди в Україні Йеннес де Мол, директор Проєкту Ліно Брозіус (Міжнародний центр правового співробітництва Королівства Нідерландів), заступниця голови окружного суду Амстердама з питань міжнародного співробітництва та верховенства права, очільниця Проєкту Естер де Рой, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голова Ради суддів України Богдан Моніч, президент Асоціації адміністративних суддів України Олександр Пасенюк, суддя КАС Верховного Суду Наталія Блажівська, заступник голови Одеського апеляційного суду Андрій Дрішлюк, голови судів-учасників Проєкту, команда Проєкту Міжнародного центру правового співробітництва.

Вища рада правосуддя