Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді довіряють Вищій раді правосуддя найбільше з-поміж усіх інституцій

12 липня 2021, 14:39

Судді продемонстрували високий рівень довіри до всіх судових інституцій. Зокрема, згідно з опитуванням судовій гілці влади загалом довіряють 86 % респондентів, Вищій раді правосуддя – 78 %.

Крім того, Верховному Суду довіряють 75 % респондентів, Вищому антикорупційному суду – 67 %.

Такі результати незалежного опитування, проведеного у 2021 році в межах Програми реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Опитування стосувалося довіри до судової гілки влади, суддівської незалежності та підзвітності, сприйняття корупції та готовності повідомляти про її прояви. У ньому взяли участь понад 550 суддів місцевих та апеляційних судів, а також Верховного Суду.

Водночас зріс рівень довіри до судової влади серед учасників судових засідань. Згідно з опитуванням 2021 року 35 % респондентів (у 2019 році – 28 %) визнали, що довіряють судам, 30 % висловилися про нейтральне ставлення.

Як зазначала член ВРП Лариса Швецова, пріоритетною є саме думка осіб, які зверталися до суду, оскільки вона ґрунтується на їхньому власному досвіді, є більш об’єктивною та засвідчує реальну картину.

Член ВРП Олег Прудивус зауважив, що рівень довіри правників до судової влади вчетверо вищий, ніж до виконавчої і законодавчої влади.

У презентації результатів незалежного опитування, яка відбулася 9 липня 2021 року, взяли участь:

  • члени Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, Олег Прудивус, Володимир Говоруха, Лариса Іванова, Лариса Швецова, Тетяна Розваляєва, Світлана Шелест, Інна Плахтій, Наталія Краснощокова;
  • від Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові – провідний спеціаліст з питань боротьби з корупцією відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Джей Тотт, керівник програм розвитку демократії та врядування відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Олександр Піскун;
  • від Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» – заступниця керівника Програми Наталія Петрова, радник з моніторингу та оцінювання Програми Томас Вертелецький.

Вища рада правосуддя