Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Лариса Швецова: У питаннях довіри до судів пріоритетною має бути думка учасників судового процесу

09 липня 2021, 15:38

Опитування стосовно довіри до судової гілки влади, інших гілок влади та суспільних інститутів, незалежності та підзвітності суддів, проведені серед широкої громадськості Програмою реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку, засвідчили, що громадяни, які зверталися до судів, більш позитивно сприймають їхню роботу.

Дослідження проводилися окремо у визначених групах респондентів (до опитування серед широкої громадськості було залучено 2 000 респондентів, серед адвокатів і прокурорів – 630 респондентів, серед суддів – 550 респондентів).

У межах опитування 14% представників громадськості повідомили, що в них був досвід участі у судових провадженнях щонайменше один раз упродовж останніх 24 місяців. Їхнє сприйняття судів є більш позитивним. 62% користувачів судових послуг визнали, що від них не вимагали хабарів, неофіційних платежів чи подарунків під час їхньої взаємодії із судами, та 46% визнали, що судді ухвалювали законні та справедливі рішення. 35% респондентів із досвідом взаємодії із судами повідомили, що довіряють тим судам, в яких брали участь у судових провадженнях. Нейтральне ставлення висловили 30% опитаних учасників судових процесів.

Член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, коментуючи ці показники, зауважила, що саме точка зору тих, хто звертався до суду, найбільш наближена до відображення реального стану речей. Адже більшість тих, хто звертався до суду, довіряють судам і вважають їхні рішення законними і справедливими. «Серед опитаної громадськості участь у судових засіданнях брали лише 14% респордентів. Водночас  важлива саме думка осіб, які зверталися до суду, оскільки вона ґрунтується на власному досвіді, є більш об’єктивною та засвідчує реальну картину», – зазначила член ВРП.

Як ми повідомляли,  результати соціологічного дослідження «Ставлення громадян України до судової системи», проведеного Центром Разумкова, засвідчили, що серед громадян, які мають нещодавній досвід спілкування із судами, переважає довіра до системи правосуддя: баланс довіри до судів у цілому є позитивним, тобто серед опитаних більше тих, хто довіряє судам (48,0%), ніж тих, хто не довіряє (41,6%). Ще вищим є рівень довіри громадян, які контактували із судами, до місцевих судів: довіру місцевим судам висловили більшість опитаних – 54,4%, недовіру – 34,9%.

Лариса Швецова також зазначила, що повідомлення засобів масової інформації та заяви деяких громадських організацій мають суттєвий вплив на формування ставлення суспільства до судової влади. Проте часто робота судів висвітлюється необ’єктивно, поширюється недостовірна інформація, що негативно впливає на довіру до судів. Експерти вважають таку думку члена ВРП слушною.

У презентації результатів опитування взяли участь члени Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, Олег Прудивус, Володимир Говоруха, Лариса Іванова, Лариса Швецова, Тетяна Розваляєва, Світлана Шелест, Інна Плахтій, Наталія Краснощокова. Від Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові – провідний спеціаліст з питань боротьби з корупцією відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Джей Тотт, керівник програм розвитку демократії та врядування відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Олександр Піскун. Від Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» – заступниця керівника Програми Наталія Петрова, радник з моніторингу та оцінювання Програми Томас Вертелецький.

Переглянути галерею 

Вища рада правосуддя