Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд: вимога про стягнення визначеного державою мінімального розміру аліментів може бути розглянута в порядку наказного провадження

08 липня 2021, 12:11

Судом першої інстанції громадянці було відмовлено у видачі судового наказу про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини. Зокрема, суд мотивував відмову тим, що стаття 161 Цивільного процесуального кодексу України не передбачає видачу судового наказу щодо вимог про стягнення аліментів у розмірі 1/4 частини всіх видів доходу щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Оскаржуючи зазначене рішення до апеляційного суду, мати дитини вказала, що мінімальне матеріальне забезпечення неповнолітніх дітей є законним обов’язком боржника та вважає, що стягнення визначеного законом мінімального розміру аліментів не можна вважати вимогою, за якою не передбачена видача судового наказу.

Колегія суддів Херсонського апеляційного суду звернула увагу, що відповідно до пункту 4 частини 1 статті 161 Цивільного процесуального кодексу України обмежена лише верхня межа розміру аліментів, що стягуються за заявою про видачу судового наказу (не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину).

Мінімальний же розмір належних до стягнення у такому випадку аліментів, закріплений відповідною нормою матеріального права, частиною 2 статті 182 Сімейного кодексу України.

Так, зазначеною нормою передбачено, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Тому ця норма є безспірною, встановленою державою гарантією для неповнолітніх осіб, а заявлена вимога про стягнення мінімального розміру аліментів у порядку наказаного провадження є вимогою, за якою може бути видано судовий наказ згідно з нормами цивільного процесуального законодавства.

Тож апеляційним судом було скасовано оскаржувану ухвалу суду та направлено справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Нагадаємо, що наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо (частина 3 статті 19 Цивільного процесуального кодексу України). 

Перелік вимог, за якими може бути видано судовий наказ, передбачений статтею 161 Цивільного процесуального кодексу України. 

Херсонський апеляційний суд