Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Майбутнє правосуддя – технології та автоматизація судових процесів

02 липня 2021, 11:46

Про це зазначив виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час всеукраїнського онлайн-семінару «Штучний інтелект: що потрібно знати суддям», організованого Національною школою суддів України.

Виступаючи з інтерактивною лекцією для суддів місцевих та апеляційних судів, Олексій Маловацький розповів про першочергові завдання ВРП у сфері запровадження електронного правосуддя, коли чекати ухвалення Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, а також про перспективи застосування штучного інтелекту в українському судочинстві.

В. о. Голови ВРП нагадав, що з кінця 2020 року Вища рада правосуддя перейшла в електронний режим роботи. Зокрема, наразі будь-які документи, які надсилаються до Ради, можуть подаватися в електронній формі через модуль «Електронний кабінет» підсистеми «Електронний суд» або надсилатися на офіційну електронну пошту ВРП.

Щодо актуальних цифр Олексій Маловацький поінформував, що протягом п’яти місяців цього року до ВРП надійшло 8144 документи, з яких електронною поштою – 6753, через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади – 953, через модуль «Електронний кабінет» підсистеми «Електронний суд» – 350.

«При ВРП створено Координаційний комітет з питань реалізації та впровадження цифрового проєкту у сфері правосуддя, який активно працює над якнайшвидшою підготовкою Положення про ЄСІТС. Задля остаточного вдосконалення проєкту Положення планується на наступному тижні опрацювати всі зауваження зацікавлених сторін. Після цього документ буде надіслано судам для отримання їхніх відгуків», – повідомив Олексій Маловацький.

За словами в. о. Голови ВРП, у  межах співпраці Ради з Міністерством цифрової трансформації України планується вирішити питання щодо можливості повідомлення учасників судових процесів про судове засідання через мобільний додаток «Дія».

Нагадаємо, Рада запропонувала запустити пілотний проєкт на базі суду першої інстанції із застосуванням штучного інтелекту в частині розгляду судових справ про адміністративні правопорушення із формальним складом.

«Наразі ВРП звернулася до університетів та наукових центрів щодо можливості нашого законодавчого поля використовувати штучний інтелект, адже існує два підходи до впровадження такої ініціативи: перший – надати можливість ухвалювати рішення із застосуванням технологій штучного інтелекту, другий – за допомогою штучного інтелекту надавати пропозицію / рекомендацію щодо ухвалення відповідного рішення, тобто остаточне рішення залишатиметься за професійним суддею. Наразі другий варіант є більш прийнятним»,  – сказав Олексій Маловацький.

Підсумовуючи, Олексій Маловацький наголосив, що позитивні перспективи застосування штучного інтелекту в українському правосудді, безумовно, є. Це дасть змогу вирішити низку нагальних проблем, прискорить процес обробки даних, пришвидшить розгляд судових справ, зменшить витрати сторін на прибуття в судове засідання з віддалених населених пунктів, розвантажить роботу судів та підвищить ефективність їх роботи в цілому.

Вища рада правосуддя