Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування недостовірної інформації щодо обставин звільнення з посади судді Наталії Булавіної

03 червня 2021, 15:59

Вища рада правосуддя спростовує безпідставні звинувачення та упереджені твердження, поширені у засобах масової інформації та соціальних мережах, щодо рішення Ради про обставини звільнення Булавіної Наталії Іванівни з посади судді Краснодонського міськрайонного суду Луганської області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

ВРП вважає поширені публікації маніпуляціями, спрямованими на дискредитацію органу суддівського врядування.

Рішення стосовно судді Булавіної Н.І. ухвалено у 2018 році.

Ухвалюючи рішення, ВРП діяла виключно в межах повноважень та на підставі закону.

Заява Булавіної Н.І. про звільнення з посади судді Краснодонського міськрайонного суду Луганської області у відставку надійшла до Вищої ради юстиції у грудні 2014 року, після тимчасового припинення роботи суду через бойові дії в районі розташування.

У травні 2018 року Вища рада правосуддя відмовила у звільненні Булавіної Н.І. з посади судді Краснодонського міськрайонного суду Луганської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України у зв’язку з тим, що на момент розгляду цього питання Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ та Генеральною прокуратурою України не здобуто доказів вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 258-3 Кримінального кодексу України, для повідомлення Булавіній Н.І. про підозру.

На час ухвалення Радою рішення були відсутні документи та докази щодо причетності судді до протиправної діяльності в зоні проведення антитерористичної операції  або перебування у складі незаконно утворених судів чи інших органів на території так званої ЛНР.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 145 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» відставка судді припиняється в разі: повторного призначення його на посаду; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення умисного злочину; припинення його громадянства або набуття ним громадянства іншої держави; визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим.

Станом на сьогодні обвинувальний вирок щодо Булавіної Н.І. відсутній,  так само як відсутні докази припинення її громадянства України або набуття нею громадянства іншої держави.

З’ясування всіх обставин щодо протиправної діяльності осіб належить до компетенції правоохоронних органів. 

Закликаємо утриматись від поширення недостовірної інформації, спрямованої на підрив авторитету судової влади.

Вища рада правосуддя