Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з метою перевірки обставин, повідомлених головою Дніпровського апеляційного суду

26 травня 2021, 08:49

Голова Дніпровського апеляційного суду Наталія Деркач повідомила Вищу раду правосуддя про втручання у діяльність суддів Дніпровського апеляційного суду щодо здійснення правосуддя.

Наталія Деркач поінформувала, що до Дніпровського апеляційного суду надійшли матеріали провадження разом із клопотанням про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали Самарського районного суду міста Дніпропетровська стосовно З., обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду було відкрито апеляційне провадження за вказаним клопотанням.

Голова суду Деркач Н.М. вважає втручанням у діяльність суддів Дніпровського апеляційного суду щодо здійснення правосуддя  пікетування приміщення суду під час розгляду справи, звинувачення суддів у домовленостях та отриманні неправомірної вигоди за прийняття рішень, висловлення погроз та заклики до застосування насильства стосовно суддів, у тому числі поширені через соціальну мережу.

На думку Деркач Н.М., вказане є тиском на суд у справі, розгляд якої триває, втручанням у здійснення суддями правосуддя.

На виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» голова Дніпровського апеляційного суду надіслала до Генерального прокурора повідомлення про втручання у діяльність суддів Дніпровського апеляційного суду щодо здійснення правосуддя.

За повідомленням голови Дніпровського апеляційного суду Деркач Н.М., Центральною окружною прокуратурою міста Дніпра внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато розслідування у кримінальному провадженні за частиною першою статті 377 КК України за фактом можливої погрози насильством, знищенням чи пошкодженням майна суддям Дніпровського апеляційного суду, їхнім близьким родичам у зв’язку з їхньою діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя. На цей час досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні триває.

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтями 3, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на викладене, враховуючи, що повідомлені обставини можуть завдати шкоди авторитету правосуддя, ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України, за фактами, викладеними у повідомленні голови Дніпровського апеляційного суду Деркач Наталії Миколаївни.

Вища рада правосуддя