Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на втручання у діяльність суддів Шевченківського районного суду міста Києва

11 травня 2021, 16:34

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення суддів Шевченківського районного суду міста Києва Оксани Голуб та Марини Антонюк про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні зазначено, що судові засідання у кримінальній справі за обвинуваченням осіб у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених пунктами 5, 12 частини другої статті 115, частиною третьою статті 28, частиною першою статті 263, частиною третьою статті 28, частиною другою статті 194 Кримінального кодексу України, супроводжувалися організацією акцій протесту біля будівлі суду, під час яких неодноразово порушувався громадський порядок, відбувалися бійки, було пошкоджене майно. У соціальних мережах лунали неоднозначні висловлювання на адресу суддів та присяжних, які мають ознаки погроз та закликів до розправи.

Як зазначили судді, з боку сторони захисту також лунали висловлювання, які мали ознаки тиску на суд.

На переконання суддів О.Голуб та М.Антонюк, такі дії були спрямовані на схилення їх до прийняття рішення, необхідного певній групі осіб.

Офіс Генерального прокурора поінформував, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактами втручання в діяльність суду присяжних Шевченківського районного суду міста Києва, впливу на суд під час розгляду кримінальної справи, та розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, здійснення якого доручено слідчим Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань.

Також за фактами погроз на адресу суддів та присяжних до ЄРДР внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 КК України.

Встановлені під час перевірки обставини дають підстави для висновку про наявність ознак втручання у діяльність суддів Шевченківського районного суду міста Києва Голуб О.А. та Антонюк М.С. під час здійснення кримінального провадження судом присяжних, які перевіряються уповноваженими державними органами в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

З огляду на вказане ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів у кримінальних провадженнях, внесених до ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 376 та частиною першою статті 377 КК України, за фактами, викладеними у повідомленні суддів Шевченківського районного суду міста Києва Оксани Голуб та Марини Антонюк.