Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні відзначають День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом

08 травня 2021, 08:46

8-9 травня у День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні ми вшановуємо пам'ять кожного, хто боровся за свободу, а також усіх жертв, полеглих під час війни.

Друга світова війна – найбільша катастрофа ХХ століття, страшна сторінка у світовій історії. Участь у війні взяли 80 % людства, бойові дії велися у 2/3 існуючих на той момент держав, тому це нищівне лихо торкнулося майже кожної родини.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом і союзниками Німеччини. Українцям випала героїчна та водночас трагічна роль. Під час Другої світової війни тоталітарними режимами на території України було вчинено численні злочини проти людства та людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого Україні та українському народові було завдано величезних втрат. Ціною визволення стали мільйони життів українців та представників інших національностей, що проживали на землях сучасної України.

Перемога над нацизмом – це результат спільних зусиль десятків держав та сотень народів.

Гіркі уроки історії доводять, що домінування права сили над силою права призводять до страшних наслідків.

Ми відзначаємо пам’ятні дні з метою гідного вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції, утвердження спадкоємності традицій воїнів – переможців нацизму та нинішніх захисників України, консолідації суспільства навколо ідеї захисту нашої Вітчизни, збереження її свободи та соборності.

Українці не на словах знають ціну війни, саме тому ми плекаємо мир. Наша пам’ять та готовність до боротьби за свою землю є запорукою того, щоб подібні катастрофи не повторювалися ніколи.

Пам’ятаємо, перемагаємо.