Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КАС ВС проходять тренінги з конкурентного права у сфері держдопомоги

12 квітня 2021, 15:56

Стартував тренінг «Конкурентне право ЄС у сфері державної допомоги в ЄС» для суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, який триватиме протягом чотирьох навчальних днів. Тренінг проводиться в рамках співпраці Верховного Суду з проєктом ЄС «Право-Justice».

Перший день, 9 квітня 2021 року, був присвячений огляду права ЄС і відносин між Україною та ЄС, а також розгляду ідеологічних і теоретичних основ захисту конкуренції.

У вітальному слові голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович сказав, що актуальність теми цього тренінгу та доцільність його проведення є об’єктивно необхідною навіть попри те, що Україна не входить до складу ЄЄ, адже держава цілеспрямовано і поступально рухається в цьому напрямі.

Доповідач також зауважив, що інститут державної допомоги суб’єктам господарювання є новим для законодавства України і тому потребує належної оцінки його правозастосування в національній системі правовідносин, виявлення недоліків та пошук шляхів їх ефективного усунення.

В Україні формується судова практика в аспекті вирішення таких спорів, зокрема, вже є відповідна практика Верховного Суду. Вирішуючи судові спори стосовно надання державної допомоги суб’єктам господарювання, судді ВС застосовують не лише положення Угоди про асоціацію, а й усталену практику Суду ЄС.

Вирішення публічно-правових спорів щодо правомірності рішень, дій чи бездіяльності, наприклад, Уповноваженого органу з питань державної допомоги, належить до юрисдикції адміністративних судів.

Так, КАС ВС прийняв постанову від 31 березня 2021 року у справі № 640/21523/19, в якій вирішив спір за позовом Департаменту будівництва та житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради до Антимонопольного комітету України. Спір стосувався саме правомірності надання державної допомоги в розумінні Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

Михайло Смокович висловив сподівання, що тренери зможуть поділитися своїми міркуваннями, певними науковими дослідженнями, пропозиціями та рекомендаціями, які стануть у пригоді суддям Верховного Суду в процесі вирішення предметних судових спорів.

Модерувала тренінг головна міжнародна експертка з питань судової реформи проєкту ЄС «Право-Justice» Анна Адамська-Галлант.

Із доповідями виступили завідувач кафедри європейського права Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Макієвіч, професор кафедри порівняльного і європейського права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ксенія Смирнова, професор кафедри права Європейського Союзу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Тетяна Комарова, які розповіли про права ЄС, про Угоду про асоціацію між Україною та ЄС як джерело права в Україні та зробили огляд норм державної допомоги.

Очікуваним результатом роботи цього тренінгу є підвищення рівня обізнаності суддівського корпусу у сфері конкурентного права, правової сутності і форм державної допомоги, допустимості такої допомоги, виявлення фактів та оцінювання доказів в аспекті спотворення конкуренції, несумісності державної допомоги, а також правомірності рішень, дій чи бездіяльності Уповноваженого органу з питань державної допомоги тощо.

Верховний Суд