Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області долучився до програми відновного правосуддя для неповнолітніх

29 березня 2021, 14:03

Житомирська область є одним із регіонів, на який минулоріч поширилась дія пілотного проєкту "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення". Пілотний проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки та нетяжкі злочини, вчинені неповнолітніми, і включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними кримінальних правопорушень з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням.

Застосувати Програму можна за чотирьох умов: 

наявності потерпілої сторони - фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;

визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

Днями Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області вперше у своїй практиці долучився до реалізації програми відновного правосуддя: розглянув клопотання прокуратури про звільнення 17-річної школярки від кримінальної відповідальності за крадіжку у зв’язку зі зміною обстановки.

Такою зміною, серед іншого, і стала участь підозрюваної та потерпілого у програмі відновлення для неповнолітніх, за наслідками якої орган обвинувачення отримав підстави для складення клопотання про звільнення дівчини від кримінальної відповідальності. Також було встановлено, що раніше вона не мала проблем із законом, у вчиненому щиро розкаялась, визнала й компенсувала завдану її діями шкоду, вибачилась перед потерпілим, і той не має жодних претензій матеріального чи морального характеру. Таким чином, неповнолітня перестала бути суспільно небезпечною, тож прокурор просила закрити кримінальне провадження.

У судовому засіданні підозрювана повністю визнала свою вину, підтвердила, що вказані у клопотанні обставини відповідають дійсності. Разом із своїм захисником та законним представником просила закрити провадження щодо неї. Потерпілий засвідчив, що дійсно брав участь у програмі відновного правосуддя, збитки йому компенсовано і він теж підтримує клопотання про звільнення дівчини від кримінальної відповідальності. Крім того, прокурор долучила до матеріалів інформацію про успішне завершення дівчиною програми відновлення.

За наслідками розгляду справи суд ухвалив рішення про закриття провадження та звільнення школярки від кримінальної відповідальності. 

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області