Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Світлана Шелест: ВРП й надалі стоятиме на сторожі незалежності суддів

01 березня 2021, 19:59

Судова реформа має відповідати Конституції України та не суперечити європейським стандартам. На цьому акцентувала член Вищої ради правосуддя Світлана Шелест у своєму виступі на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя».

За її словами, відповідно до європейських стандартів, зміни в системі судоустрою не повинні бути частими та несистемними, оскільки це призводить до дестабілізації роботи суду, порушення принципу правової визначеності, непрогнозованості.

Світлана Шелест підкреслила, що Вища рада правосуддя підтримує зміни до законодавства: «Ми за те, щоб вдосконалити роботу судів, органів суддівського врядування, покращити судочинство для того, щоб судова влада була ефективною, а доступ до правосуддя гарантованим. Водночас ми вважаємо, що зміни повинні бути своєчасними, прогнозованими, такими, що справді покращують якість правосуддя, спрощують доступ громадян до нього. Сьогодні у першу чергу потрібно стабілізувати роботу судової влади, відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка не працює вже майже півтора роки».

Коментуючи законодавчі ініціативи щодо реформування ВРП, Світлана Шелест зазначила: «Хочу нагадати, що Рада як конституційний орган була сформована за квотним принципом у січні 2017 року за кращими європейськими стандартами – за правової та технічної підтримки наших міжнародних партнерів. На сьогодні у ВРП працюють 17 членів з 21. Всі вони пройшли перевірку на відповідність вимогам до членів ВРП, критеріям професійної етики та доброчесності. Тому не доцільно під прикриттям змін законодавства припиняти у неконституційний спосіб повноваження членів ВРП».

Світлана Шелест також запевнила, що ВРП й надалі стоятиме на сторожі незалежності суддів задля того, щоб вони працювали на засадах відповідальності, підзвітності. 

На думку члена ВРП, найбільшою проблемою наразі є нестабільність у роботі судової системи, яка зумовлена частою зміною законодавства, кадровим дефіцитом у судах. «Суспільству потрібен незалежний від будь-якого впливу та тиску арбітр, який буде впевнений у завтрашньому дні і зможе сміливо стояти на сторожі інтересів громадян, захищати їхні права», - сказала вона.

Світлана Шелест висловила переконання у тому, що судова гілка влади здатна контролювати якість судочинства. «Судді є відповідальними і підзвітними перед суспільством. Існує багато нарікань на судову гілку влади – і виправданих, і популістичних. Більшість закидів зумовлені політизацією теми. Ми за те, щоб всі проблеми долати спільними зусиллями» - сказала член ВРП.

У Всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя» взяв участь Президент України Володимир Зеленський, судді, адвокати, представники Офісу Президента, Уряду, Парламенту, дипломатичного корпусу країн G7 та профільні експерти.