Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді міста Києва використовується web-програма «Бронювання систем відеоконференцзв’язку»

08 грудня 2017, 19:45

Шановні колеги!

Апеляційний суд міста Києва з метою належної організації роботи в частині проведення судових засідань у режимі відеоконференції вважає за необхідне звернутись до вас з наступним.

Нормами процесуального законодавства України (ст. 1581 ЦПК України, ст. 741 ГПК України, ст. 336 КПК України, 1221 КАС України) передбачено право суду за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи іншого учасника процесу постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.

Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції негайно надсилається до суду, який зобов’язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Згідно статистичних даних показник розгляду судових справ в режимі відеоконференції в Апеляційному суді міста Києва становить понад 140 сеансів відеоконференцзв’язку впродовж місяця.

Разом з тим, навантаження на суддів Апеляційного суду міста Києва є одним із найбільших серед апеляційних судів в Україні – щодня у Апеляційному суді міста Києва проводиться в середньому 230 судових засідань з розгляду цивільних справ, кримінальних проваджень та справ про адміністративні правопорушення. Необхідність забезпечення проведення такої кількості судових засідань зумовлює використання всіх наявних в приміщенні суду двадцяти семи залів судових засідань.

Однак, значна кількість ухвал судів України, якими доручено Апеляційному суду міста Києва організувати проведення судових засідань в режимі відеоконференції, все частіше призводить до дестабілізації процесу розгляду судових справ, що перебувають в провадженні Апеляційного суду міста Києва, який, з огляду на резонансність таких справ та особливу увагу з боку громадськості і засобів масової інформації, має бути оперативним і ефективним.

З метою належної організації роботи в частині проведення судових засідань в режимі відеоконференцій в Апеляційному суді міста Києва виділено один зал судового засідання (зал № 1106), призначений лише для здійснення дистанційного судового провадження на виконання доручень судів України.

Крім того, слід зазначити, що в Апеляційному суді міста Києва використовується web-програма «Бронювання систем відеоконференцзв’язку». Зазначена програма призначена для резервування залів судових засідань у судах та приміщеннях установ виконання покарань і слідчих ізоляторів Державної пенітенціарної служби України для організації проведення судового засідання (кримінального провадження) в режимі відеоконференції.

Враховуючи наведене, звертаємо увагу судів України, що при вирішенні питання щодо дати і часу судового засідання, яке планується проводити в режимі відеоконференції з Апеляційним судом міста Києва, необхідно попередньо зарезервувати зал судового засідання № 1106 на відповідний проміжок часу скориставшись web-програмою «Бронювання систем відеоконференцзв’язку».

Окрім цього просимо при бронюванні майданчику для проведення відеоконференції враховувати режим роботи суду: з понеділка по четвер з 09 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв., п’ятниця – з 09 год. 00 хв. до 16 год. 45 хв. Обідня перерва з 13 год. 00 хв. до 13 год. 45 хв.

Ухвали судів, якими Апеляційному суду міста Києва доручено організувати дистанційне судове засідання, призначене на неробочий час, у тому числі на час обідньої перерви, а також без попереднього бронювання системи відеоконференцзв’язку, будуть залишатись без виконання.