Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді та працівники Баришівського районного суду Київської області звернулись до ДСАУ та РСУ із клопотанням щодо оптимізації мережі судів регіону

24 листопада 2017, 11:51

Судді та працівники Баришівського районного суду Київської області звернулись до Державної судової адміністрації України та Ради суддів України із клопотанням щодо  оптимізації мережі судів регіону.

22 листопада 2017 року суддями та працівниками Баришівського районного суду Київської області проходило обговорення програми оптимізації мережі судів Київської області.

Передумовою обговорення даного питання є отримання Баришівським районним судом Листа Територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області від 17.11.2017 року № 03-40/1559 відповідно до якого 30 серпня 2017 року в приміщенні територіального управління відбулась нарада за участю голів місцевих загальних судів Київської області, де було проведено обговорення щодо створення окружних судів Київської області, за результатами якого надані пропозиції, цього ж дня, були направлені на адресу ДСА України. За вказаними пропозиціями в схемі під № 3 заплановано створити Баришівський окружний суд на базі  Баришівського районного суду Київської області, Березанського міського суду Київської області, Згурівського районого суду Київської області та Яготинського районного суду Київської області.

06 листопада 2017 року до територіального управління надійшла оновлена пропозиція ДСА України щодо оптимізації судів, «за результатами попереднього опрацювання (спільно з представниками суб’єктів, які беруть участь у ліквідації-утворенні судів) проектів оптимізації судів нашою регіону». За вказаним варіантом запропоновано створити окружний суд на базі Бориспільського міськрайонного суду Київської області до складу якого входять Баришівський районний суд Київської області та Березанський міськрайонний суд Київської області.

Дослідивши надані пропозиції щодо оптимізації судів Київської області, зокрема й Баришівського районного суду Київської області, судді та працівники Баришівського районного суду Київської області пропонують наступне клопотання.

Пропонуємо створення Баришівського окружного суду до складу якого входять Баришівський районний суд (центральний) та Березанський міський суд Київської області.

Варіант об'єднання Баришівського районного суду Київської області з Бориспільським міськрайонним судом та Березанським міським судом Київської області або варіант об'єднання Баришівського районного суду Київської області з Березанським міським судом Київської області, Згурівським районним судом Київської області та Яготинським районним судом Київської області не тільки не забезпечить оптимізації, а знищить систему, оскільки в одному суді може бути тільки одна система реєстрації справ та матеріалів. Суди територіально знаходяться в різних районах, передача справ від одного до іншого суду можлива буде не більше 1 разу на день, при цьому постає питання, як будуть вирішуватися справи, які підлягають негайному розгляду (встановлення факту смерті, народження, вирішення відводів).

Значні організаційні складнощі будуть пов'язані з забезпеченням реалізації вимог КПК щодо розгляду кримінальних проваджень колегією суддів, які фактично знаходяться в різних судах. Зазначене призведе лише до переїзду судді з одного приміщення до іншого за рахунок втрати процесуального часу для розгляду інших справ. І як наслідок – порушення засади розумних строків, перешкоджання здійсненню правосуддя та доступу.

При цьому відповідно до мапи оптимізації мережі судів Київської області, яка запропонована ДСА України  до складу запропонованого Яготинського окружного суду входять лише 7 суддів, що фактично суперечить основним правилам утворення округів та визначення кількості суддів, яка має становити 12 осіб. Разом з цим Бориспільський міськрайонний суд Київської області відповідно до наказу ДСА від 08.08.2017 №843 має визначений кількісний склад суду – 15 осіб, що відповідає мінімальній кількості  суддів для окружного суду.

Варто звернути увагу на те, що в юрисдикції Баришівського району знаходиться Березанська  виправна колонія, при цьому загальна чисельність населення Баришівського району та міста Березані складає 51,7 тис. осіб, водночас загальна кількість осіб в Яготинському та Згурівському районі складає 48,9 тис. осіб.

Судді та працівники суду звертають увагу, що Баришівський районний суд Київської області розташований в смт. Баришівка вул. Київський шлях, 61. Приміщення суду знаходиться в оренді терміном до 2050 року, орендна плата становить 1 грн. в рік. Дане приміщення складається з двох поверхів. Загальною площею - 406,6 м. кв.   Приміщення суду має капітальний ремонт, який відповідає сучасним вимогам. Всі вікна заґратовані. Вхідні двері металеві.

На вході до суду є два пандуси, які є необхідними та зручними для громадян з обмеженими можливостями.

На першому поверсі суду знаходяться шафи для речей громадян, металодетектор, зал №1, канцелярія, кабінет керівника апарату суду, кабінет судового розпорядника та головного спеціаліста, архівосховище. Також на першому поверсі знаходяться дві кімнати відпочинку для працівників апарату суду. Кімнати для відпочинку працівників може бути переобладнано для кабінету судді, секретаря та помічника суду. Для громадян є вся доступна та необхідна інформація на дошці оголошень. Зал №1 облаштований скляним загородженням для підсудних, системою відеоконференцзв’язку, новими меблями. В залі № 1 є нарадча кімната з підведеними комунальними системами.

На другому поверсі знаходяться кабінети суддів , помічників суддів, та секретарів судових засідань, які також облаштовані сучасними меблями та оргтехнікою. Є зал №2 з скляним загородженням для підсудних та системою звукозапису судових засідань.

На території суду збудована окрема будівля для архівосховища, обладнана металевими стелажами, має автономне опалення. На прилеглій території суду побудоване конвойне приміщення з двома окремими камерами - для чоловіків та жінок. Де також підведені комунікації та отоплення.

Географічне розташування Баришівського районного суду зручне для громадян. Поруч розташовані зупинки маршрутних автобусів, які регулярно курсують як із сіл так із міста Києва (Баришівка- ст. метро «Лісова»; Баришівка - ст. метро «Бориспільська»; Баришівка - ст. метро «Харківська»), що є зручно для громадян. Зокрема смт. Баришівка також має залізничну станцію «Баришівка», що дає можливість для більш зручного сполучення між судами.

Суд має індивідуальне опалення - два котли.

Територія суду, в разі потреби, має можливість для розбудови даного приміщення суду.

Територія суду огороджена, також є власний сад та квітник, який доглядається працівниками суду.

Водночас звертається увага на тому, що більшість працівників Баришівського районного суду Київської області проживають в смт. Баришівка та прилеглих населених пунктів. При цьому звертаємо увагу на тому, що відстань між Баришівським районним судом Київської області та Березанським міським судом Київської області становить 14, 6 км., що є найбільш оптимальним варіантом для забезпечення  доступності до правосуддя

Варто зазначити, що підставі Перспективного плану формування територій громад Київської області, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2015 року № 1206 розпорядженням голови Київської обласної державної адміністрації від 15.08.2016 № 345 сформовано спроможні громади Київської області, згідно якого смт. Баришівка та Баришівський район сформують Баришівську територіальну громаду, м. Березань. 30.01.2017 року рішенням Баришівської селищної ради Баришівського району Київської області № 315-16-07 ініційовано добровільне об'єднання Баришівської селищної громади з територіальними громадами сіл Баришівського району, визначено адміністративний центр в смт. Баришівка Київської області та винесено дану ініціативу на громадське обговорення. При оптимізації мережі судів Київської області просимо врахувати створення територіальних громад та їх місцезнаходження та місцезнаходження адміністративних центрів.

Дане клопотання має на меті перш за все оптимізувати  мережу судів Київської області та покликане на забезпечення  доступності громадян до правосуддя.

Враховуючи вищезазначене  судді та працівники Баришівського районного суду Київської області ПРОСЯТЬ розглянути клопотання суддів та працівників Баришівського районного суду та прийняти подану  пропозицію щодо включення варіанту створення Баришівського окружного суду до складу якого входять Баришівський районний суд Київської області та Березанський міський суд Київської області.