Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Миколаївській області підведені підсумки роботи за 9 місяців 2015 року

26 жовтня 2015, 18:18

22 жовтня 2015 року в м. Миколаїв відбулася розширена нарада за участю Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка, голови апеляційного суду Миколаївської області Олександра Ржепецького, голови господарського суду Миколаївської області Костянтина Василяки, голови Миколаївського окружного адміністративного суду Всеволода Князєва, начальника територіального управління ДСА України в Миколаївській області Віктора Сікиринського, голів та керівників апаратів місцевих загальних судів Миколаївської області, прокурора Миколаївської області В’ячеслава Кривов’яза, та керівників Миколаївського спецпідрозділу судової міліції "Грифон".

Під час наради обговорено роботу місцевих загальних судів Миколаївської області за дев'ять місяців 2015 року, надсилання судами Миколаївщини до Єдиного державного реєстру судових рішень відомостей щодо набрання судовими рішеннями законної сили та особливості роботи автоматизованої системи документообігу суду у зв‘язку із змінами, внесеними до її Положення рішенням Ради суддів України від 22 липня 2015 року № 77, погодженого Державною судовою адміністрацією України 26 листопада 2010 року.

Голова апеляційного суду Миколаївської області Олександр Ржепецький детально зупинився на діяльності установ судової влади в регіоні й зазначив, що попри, загалом, позитивну динаміку в розгляді судових проваджень, дотримання термінів розгляду справ, зменшення кількості скасованих рішень, є низка питань, що ускладнюють роботу органів судової системи та знаходяться за межами її вирішення. Зокрема, це стосується призначення та звільнення суддів, розподілу фінансів та матеріальних ресурсів.

Відповіді на запитання стосовно матеріально-технічного та фінансового забезпечення судів прозвучали в доповіді Голови Державної судової адміністрації України  Зеновій Холоднюк наголосив, що місцеві загальні суди Миколаївської області не мають заборгованості як за соціальними, так і за комунальними платежами. Головне ж завдання на сьогодні – вирівняти рівень заробітної плати для працівників апаратів суддів. "Люди повинні отримувати  гідну оплату праці, незважаючи інші на жодні проблеми, що переживає судова система України", − наголосив Зеновій Холоднюк.

За словами очільника ДСА України, обсяг коштів, що можуть бути направлені на підвищення розміру заробітної плати працівників апаратів судів, напряму залежить від обсягу понадпланових надходжень від судового збору. Значний дефіцит коштів на оплату праці в судах утворився у зв’язку з тим, що обсяг бюджетних призначень на оплату праці суддям у 2015 році був сформований з урахуванням норм Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28.12.2014 № 76-VIII, яким було встановлено обмеження місячного розміру суддівської винагороди 10 розмірами мінімальної заробітної плати. При цьому після скасування вказаного обмеження відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" бюджетні призначення для виплати суддівської винагороди в повному обсязі Законом України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" не були визначені.

Учасники наради відзначали, що великою проблемою для Миколаївської області є відсутність приміщень,суди судів, що відповідають вимогам здійснення правосуддя. За словами Голови ДСА України, більшість з приміщень судів потребують негайного ремонту, або переселення в інші будівлі. Очільник ДСА України звернувся до голів судів та начальника територіального управління ДСА України в Миколаївській області з проханням активніше відстежувати ситуацію з будівлями, що перебувають у комунальній чи державній власності, з тим, щоб у майбутньому їх можна було б використовувати для потреб судової системи. "Ми повинні раціонально використовувати бюджетні кошти, бо свідомо вкладати їх у будівлі, котрі давно вичерпали свій ресурс міцності, – справа безперспективна", − сказав Зеновій Холоднюк.

Щодо перспектив, про які можна говорити вже тепер, наголосив очільник ДСА України, – це завершення у 2016 році реконструкції будівлі апеляційного суду Миколаївської області. "Видатки на завершення реконструкції апеляційного суду, − звернувся до присутніх у залі Зеновій Холоднюк, − уже закладено в проект бюджету для судової системи на 2016-й рік, і я впевнений, що до кінця року в цьому приміщенні будуть створені всі  належні умови як для  відправлення правосуддя, роботи працівників апарату, так і для громадян та  відвідувачів суду".

Відтак, крім фінансових, матеріально-технічних та організаційних  питань Голова ДСА України звернув увагу учасників наради на проблему комунікативних зв'язків. "Ми, працівники судів, представники судової влади повинні вчитися говорити із суспільством. Декларування прозорості, відкритості, доступності судової влади залишаться пустими словами, якщо громадяни, журналісти, представники громадських організацій не зможуть отримувати від нас зрозумілу і доступну інформацію про всі події, що відбуваються в судах. Слід пам'ятати, що кожна людина, яка звертається до суду, потребує або захисту своїх прав, або виконує професійний чи громадянський обов'язок, і ми повинні їй максимально в цьому сприяти. У нас уже є позитивний приклад прозорого та відкритого слухання справи про "Вбивство 39 людей на Майдані" Святошинським районним судом міста Києва", − наголосив Зеновій Холоднюк.

Окремо Голова ДСА України зупинився на питанні щодо формування відомчої воєнізованої охорони. Новели щодо створення такої служби прописані в Законі України "Про національну поліцію". За його словами, зараз триває процес підготовки всіх установчих документів, розроблено проект Статуту і Положення про службу, котрі вже найближчим часом будуть передані на узгодження до Міністерства внутрішніх справ України.

Наприкінці наради Зеновій Холоднюк відповів на запитання, що стосувалися організаційного забезпечення діяльності судів Миколаївській області.