Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Думати по-новому: майбутнє судової влади України створюють голови судів

29 вересня 2015, 15:40

29 вересня 2015 року у м. Києві розпочалась інноваційна пілотна навчальна програма з питань судового адміністрування "Думати по-новому: майбутнє судової влади України створюють голови судів", що триватиме протягом трьох днів. Участь у навчанні беруть 40 голів судів, керівники апаратів яких вже були учасниками та успішно завершили подібну навчальну програму для судових адміністраторів. Відтак, щонайменше 40 судів в України зможуть стати модельними із ведення судового менеджменту та налагодження діалогу із суспільством.

 Організаторами заходу виступили Державна судова адміністрація України, Проект USAID "Справедливе правосуддя", Університет штату Мічиган та Національна школа суддів України.

Семінар з питань лідерства для голів судів України має на меті розкрити, закріпити і розвинути лідерські задатки кожного очільника суду, по-новому подивитися на розбудову виконавчого складника, управління людськими ресурсами, формування спільного бачення процесу реформування судової системи задля забезпечення відкритості, доступності, прозорості суду як установи і судового процесу як засобу з відновлення і законності і справедливості.

Звертаючись до учасників зібрання, виконувач обов'язків Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка зазначила, що проведення семінару-навчання для голів судів стало логічним продовженням навчань керівників апаратів, що також були зорганізовані за підтримки проекту "Справедливе правосуддя" та викладачів з Мічиганського університету.

"Проведенням навчань керівників апаратів, а тепер і голів судів ми розпочали процес формування команд професійних управлінців у судах України. Адже, з урахуванням вимог чинного законодавства та викликів сьогодення, голови судів повинні бути не тільки блискучими та авторитетними юристами, а й такими ж управлінцями – лідерами: уміти раціонально розподіляти ресурси організації, розв’язувати конфлікти, працювати з інформацією, вміти приймати нестандартні управлінські рішення, установлювати й підтримувати систему відносин з громадськістю", - наголосила в.о. Голови ДСА України.

Ольга Булка також зазначила, що керівництвом Державної судової адміністрації України ведеться цілеспрямована робота щодо запровадження в судах інноваційних технологій, котрі покликані не лише покращити, а й цілковито змінити систему надання судових послуг. "Але жодна система, якою б досконалою вона не була, не працюватиме, якщо керівник не буде зацікавлений в її підтримці та просуванні. Тому, саме ви станете тими очільниками судів, через які всі прогресивні ідеї щодо організації роботи судової системи, реалізовуватимуться в усіх судах України", – підсумувала Ольга Аркадіївна.

Керівник Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" Девід Вон відзначив, що ідея проведення навчання з судового адміністрування для голів судів належить керівникам апаратів судів, які успішно завершили подібний навчальний курс та відзначили практичність отриманих знань для роботи в судах, адже під час анкетування за підсумками попередніх навчань випускники вказали на необхідність вдосконалення знань та навичок саме із судового адміністрування як керівникам апаратів судів, так і головам судів, та й іншим працівникам апарату суду. Разом з тим, Девід Вон наголосив, що на основі інноваційних навчальних програм доречно створити академічну навчальну програму з судового адміністрування.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук відзначив, що проведення навчань з судового адміністрування для голів судів дозволить отримати досвід у подібному напрямку, тематично використати програму для навчань у НШСУ та надалі навчити практично всіх голів судів.

Навчальною програмою передбачено, що 40 голів  судів з більшості областей України прослухають курс лекцій та пройдуть практичні тренінги за напрямками: "розвиток виконавчої команди суду: голови суду та керівник апарату", "управління персоналом задля видатних результатів роботи: від суддів до керівників апаратів та працівників суду", "особиста комунікація як наріжний камінь успішного лідерства", "лідерство через технології: управління електронною інформацією та соціальними медіа" і, як зазначила Морін Конер, директор програми з питань судового адміністрування Університету штату Мічиган, - всі ці курси читатимуться на впровадження в життя однієї ідеї: плану дій заради змін.

Відтак, з початком проекту його учасників привітали ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук,  Голова суду Вищого Суду провінції Онтаріо (Канада) Франк Марокко, керівник Проекту місії Агентства США з міжнародного розвитку "Справедливе правосуддя" Девід Вон, викладачі Університету штату Мічиган та українські викладачі програми з судового адміністрування. Триватиме семінар три дні.

Довідково: В Україні проведено два етапи інноваційної навчальної Програми з судового адміністрування, участь в якій взяли  80 слухачів. Названа Програма спрямована на навчання керівників апаратів судів, їх заступників та працівників Державної судової адміністрації України сучасним методам управління судами і реалізується Державною судовою адміністрацією України в партнерстві з Національною школою суддів України за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Справедливе правосуддя» та участі викладачів Університету штату Мічиган. Навчальна програма питань судового адміністрування для голів судів на тему "Думати по-новому: майбутнє судової влади України створюють голови судів", стала логічним продовженням попередніх курсів.

Прес-центр судової влади