Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітетом з питань правової політики та правосуддя рекомендовано Верховній Раді України прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сплати судового збору

20 травня 2015, 17:06

 20 травня 2015 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, під час якого, зокрема, було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору (реєстраційний номер 2862), внесений на розгляд Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України.

 Зміни до Закону України "Про судовий збір" вносяться на виконання вимог Меморандуму про економічну та фінансову політику (між Україною і Міжнародним валютним фондом) у частині взяття Україною зобов’язання щодо підвищення ефективності цивільного процесу.

 

 Участь у засіданні Комітету взяв Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, який повідомив, що метою проекту змін до Закону України "Про судовий збір" є встановлення соціально та економічно обґрунтованих ставок судового збору.

 Очільник ДСА означив, що пропонується не тільки зберегти перелік категорій фізичних осіб – громадян, які звільнені від сплати судового збору, а ще й розширити цей перелік. У свою чергу, повністю виключаються з числа пільговиків органи державної влади, що дозволить зазначеним органам більш виважено ставитися до звернення до судів та уникати подання необґрунтованих та безпідставних позовів.

 Зеновій Холоднюк зазначив, що завдяки запровадженню цього закону буде підвищено рівень гарантованої Конституцією України доступності правосуддя.

 Крім того, Голова ДСА України запропонував визначити 1 вересня 2015 року датою набрання чинності зазначеним законом.

 За результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя рекомендовано Верховній Раді України прийняти за основу вказаний проект з урахуванням зміни в частині дати набрання чинності законом.