flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Створення Служби судової охорони виходить на новий рівень», – Голова ВРП Ігор Бенедисюк

19 листопада 2018, 16:12

19 листопада 2018 року у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч із представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, на якій було презентовано пілотний проект з побудови моделі безпечного суду. Участь у заході взяли Голова ВРП Ігор Бенедисюк, керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП  Владислав Гуртенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Оксана Лисенко, радник з питань верховенства права КМЄС  Маркус Ролофс, експерт з питань кримінальної юстиції Юрій Сіволога.

Мета зустрічі – ознайомлення зі станом виконання пілотного проекту КМЄС в Україні з побудови моделі безпечного суду.

На початку зустрічі Голова ВРП Ігор Бенедисюк поінформував представників КМЄС про стан створення Служби судової охорони в Україні. «Питання створення належної служби охорони в судах досі є надзвичайно актуальним, адже, на жаль, мають місце порушення порядку в судових засіданнях, тиск на суддів під час розгляду справ, – зазначив Голова ВРП. – Водночас створення Служби судової охорони виходить на новий рівень». І.Бенедисюк нагадав, що наразі триває конкурс на посаду Голови Служби, ВРП затверджено низку нормативних документів, необхідних для початку добору працівників.

Маркус Ролофс, у свою чергу, наголосив, що КМЄС – єдиний міжнародний проект, діяльність якого зосереджена на допомозі Україні у питаннях безпеки в судах. У співпраці із Державною судовою адміністрацією України та КМЄС було обрано для реалізації пілотного проекту Будинок правосуддя у місті Львові за адресою: вул. Чоловського, 2, де знаходяться кілька судових установ, а саме: Львівський окружний адміністративний суд, Галицький районний суд міста Львова, Сихівський районний суд міста Львова, регіональне відділення Національної школи суддів України.

Наразі після тривалого аналізу ситуації у рамках проекту завершено підготовку до навчання персоналу, закупівлі та встановлення у цій будівлі, де щодня перебувають близько 300 працівників суду та тисячі відвідувачів, належного обладнання, металошукачів, камер спостереження. Очікується, що до травня 2019 року приміщення стане зразковим з точки зору безпеки відвідувачів та працівників суду. За словами Маркуса Ролофса, якщо очікуваних результатів буде досягнуто, цей досвід може бути використаний для впровадження в усіх судах України та стане зразком належної охорони та пожежної безпеки суду. За попередніми оцінками ціна проекту становить 5,5 млн гривень. Проект буде реалізовано у співпраці із Проектом Європейського Союзу «Pravo-Justice».

Як зазначив під час зустрічі Сергій Пушкар, зусилля проектів міжнародної допомоги у налагодженні належної охорони судів є вкрай актуальними, оскільки у проекті Державного бюджету України на 2019 рік закладено лише   30 % від потреб системи правосуддя на охорону судів.

Ігор Бенедисюк висловив підтримку проекту та запевнив, що зразковий суд стане основою для розбудови належної системи охорони та пожежної безпеки у судах України.

 

Управління інформації
та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП