flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд пояснив, чи можна звільнити від відбування покарання з випробуванням засудженого за збут психотропів у разі вступу до лав ЗСУ

02 травня 2024, 13:34

      Засуджений після вироку вступив до лав ЗСУ, проте суд при застосуванні звільнення покарання з випробуванням не врахував суспільної небезпеки вчиненого злочину, внаслідок якого задовольняється незаконний попит на наркотики, що свідчить про антисоціальну поведінку – Верховний Суд. Необґрунтованим є застосування звільнення від відбування покарання з випробуванням за статтею 75 КК до особи, яка хоча після ухвалення щодо неї вироку вступила до лав ЗСУ, проте вчинила особливо тяжке кримінальне правопорушення, пов’язане зі сферою обігу психотропних речовин у великих та особливо великих розмірах, крім іншого, приготувавши до збуту 114 поліетиленових пакетів з психотропною та особливо небезпечною психотропною речовинами, що свідчить про її антисоціальну поведінку та небезпечність для суспільства. Про це зазначив Касаційний кримінальний суд у постанові від 19 березня 2024 року по справі №686/3988/23. Обвинуваченого визнано винуватим у тому, що він незаконно придбав, зберігав із метою збуту психотропні речовин у великих розмірах та небезпечні психотропні речовини в особливо великих розмірах. Місцевий суд вироком засудив обвинуваченого за ч. 3 ст. 307 КК із застосуванням ст. 69 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років з конфіскацією майна, крім житла.             

     Апеляційний суд змінив цей вирок і постановив вважати обвинуваченого засудженим за ч. 3 ст. 307 КК із застосуванням ст. 69 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років, а на підставі ст. 75 КК звільнив його від відбування покарання.       

    У касаційній скарзі прокурор зазначав про безпідставність призначення особі покарання із застосуванням статей 69, 75 КК.

    За посиланням:https://sud.ua/uk/news/publication/299613-verkhovnyy-sud-obyasnil-mozhno-li-osvobodit-ot-otbyvaniya-nakazaniya-s-ispytaniem-osuzhdennogo-za-sbyt-psikhotropov-v-sluchae-vstupleniya-v-ryady-vsu