flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи можна призначити більш м'яке покарання водію при відшкодуванні шкоди потерпілому у ДТП після оголошення вироку – позиція Верховного Суду

02 травня 2024, 13:32

     Водій порушив ПДР, не надавши дороги велосипедистці, через що вона отримала тілесні ушкодження, і намагався відшкодувати шкоду вже після оголошення вироку – чи можливо призначити більш м’яке покарання вирішив Верховний Суд.

    Відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням як підстава для призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом за ст. 69 КК, має бути встановлено на стадії судового розгляду кримінального провадження, до ухвалення вироку та призначення покарання, або ж на стадії оскарження такого вироку в апеляційному порядку, тобто до набрання вироком законної сили. Це підкреслив у своїй постанові від 20 березня 2024 року Касаційний кримінальний суд по справі №740/4018/22.

    Місцевий суд вироком визнав винуватим і засудив обвинуваченого за ч. 1 ст. 286-1 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 4 роки.

    За посиланням: https://sud.ua/uk/news/publication/299584-mozhno-li-naznachit-bolee-myagkoe-nakazanie-voditelyu-pri-vozmeschenii-uscherba-poterpevshemu-v-dtp-posle-oglasheniya-prigovora-pozitsiya-verkhovnogo-suda