flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення стану організації роботи зі зверненнями громадян за результатами роботи суду протягом 2021 року

26 січня 2022, 15:04

Узагальнення

стану організації роботи зі зверненнями громадян за результатами роботи суду протягом 2021 року

 

 

Відповідно до плану роботи суду на І півріччя 2022 року проведено аналіз стану організації роботи із зверненнями громадян.

Відповідно до вимог Конституції України, Закону України "Про звернення громадян", Указу Президента України "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування" в Гощанському районному суді Рівненської області здійснювались заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення.

Скарги, заяви та звернення, які надійшли до суду, реєструються у програмі документообігу суду в реєстраційно-контрольних картках .Кожному зверненню присвоюється номер.  Конверти зберігаються разом із зверненням. Кожному зверненню присвоюється номер, воно оформляється в обкладинку і документи підшиваються у хронологічному порядку.

Упродовж  2021 року до Гощанського районного суду Рівненської області надійшло 3 заяви, що відносяться до категорії звернення громадян.

11.01.2021 року  до суду надійшло звернення Дем`янченко А.С. та Процька М.І. з пропозицією проведення заходів для працівників суду, суддів  (тренінгів, воркшопів) з питань мистецтва юридичного тлумачення. 15.01.2021 року заявникам була надіслана відповідь.

11.01.2021 року надійшло ще одне звернення від Дем`янченко А.С. від 07.01.2021 року щодо пропозиції проведення навчання для уповноважених осіб на проведення конкурсного добору шляхом організації нарад, тренінгів або інших заходів та внесення відповідних заходів до плану роботи суду. Відповідь було надіслано 16.01.2021 року на електронну адресу зазначену в запиті.

Також 19.11.2021 року від Процька М.І. надійшло ще одне звернення щодо пропозиції проведення навчання для суддів та працівників апарату суду на тему проблем кримінально-правової кваліфікації певних кримінально-правових правопорушень та внесення відповідних заходів до плану роботи на 2021 рік. Відповідь було надіслано 24.11.2021 року на електронну адресу зазначену в запиті.

Звернення громадян, що надійшли за звітний період були розглянуті в межах строків встановлених Законом України «Про звернення громадян».

До однієї з дієвих форм забезпечення реалізації конституційного права громадян на звернення слід віднести проведення особистого прийому громадян керівництвом суду.

З метою належної організації особистого прийому громадян в Гощанському районному суді затверджений графік прийому громадян керівником апарату. Прийом громадян в суді здійснюється у визначені дні та години. Графік прийому громадян розміщено у приміщенні суду на довідковому стенді, а також на веб-сайті "Судова влада України". Бланк електронної форми звернення громадян, розробленої відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» розміщено на веб-сайті суду (в розділі «Громадянам» - звернення громадян).

А враховуючи ситуацію,  із поширенням на території України коронавірусу COVID-19 рекомендовано громадянам надавати до суду всі необхідні документи в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою, факсом або дистанційними засобами зв’язку та утриматися від відвідування приміщення суду. Тому щоденно до суду надходить близько 7 звернень громадян в телефонному режимі. Здебільшого вони стосуються інформації щодо руху справ, отримання копій документів та виконавчих листів, режиму роботи суду, відповіді на які оперативно надаються працівниками суду та керівництвом. Скарги щодо відповідей на телефонні звернення до Гощанського районного суду не надходили.

Результати проведеного аналізу свідчать, що робота з розгляду звернень громадян у суді ведеться на належному рівні, керівництвом суду здійснюється постійний контроль за якістю, своєчасністю та повнотою надання відповідей заявникам, проводиться аналітична робота.

Враховуючи, що рівень роботи із зверненнями громадян є важливим чинником довіри громадян до органів державної влади, Гощанський районний суд Рівненської області і надалі продовжуватиме роботу по вдосконаленню роботи з розгляду звернень громадян.

У суді здійснюється суворий контроль щодо недопущення порушень строків розгляду звернень. Інформація стосовно роботи з розгляду звернень громадян обговорюється на оперативних нарадах.

 

 

Виконавець :  О.В. Павлюк