Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась звітна пресконференція щодо результатів діяльності апеляційного суду та місцевих загальних судів Івано-Франківської області в першому півріччі 2023 року

25 серпня 2023, 14:49

Сьогодні, 25 серпня 2023 року, Івано-Франківський апеляційний суд презентував громадськості результати діяльності апеляційного суду та місцевих загальних судів Прикарпаття в першому півріччі цього року.

Голова Івано-Франківського апеляційного суду Богдан Гриновецький, секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Богдан Кукурудз та секретарка судової палати з розгляду цивільних справ Лілія Василишин оприлюднили статистичні показники надходження та розгляду справ та матеріалів усіх категорій  в судах загальної юрисдикції Івано-Франківської області.

Богдан Гриновецький звернув увагу на те, що в умовах воєнного стану в державі, суди не припиняли своєї роботи жодного дня. За звітний період в апеляційному суді перебувало на розгляді 3 853 судові справи та матеріали, в місцевих судах – 45 311 справ та матеріалів. Не вирішилась проблема дефіциту суддів в апеляційному суді, особливо в судовій палаті з розгляду кримінальних справ. Попри велике навантаження, судді Івано-Франківського апеляційного суду в першому півріччі завершили розгляд 89 відсотків справ.

Богдан Кукурудз проаналізував категорії справ, які розглядають судді кримінальної юстиції, зазначивши ріст кількості справ, який пов’язує передусім із збільшенням кількості населення області у зв’язку з воєнними діями в Україні. Найпоширеніша категорія кримінальних проваджень, які розглядаються в судах області і в апеляційній інстанції – це крадіжки та грабежі. Ця категорія злочинів, скоєних в умовах воєнного стану, передбачає посилену відповідальність.

Суддя звернув увагу також на нову категорію проваджень, які розглядаються судами – це злочини проти держави, які пов’язані з російською агресією проти України.

Також він звернув увагу на велику кількість справ про адміністративні правопорушення - керування транспортними засобами в стані не алкогольного, а саме наркотичного сп’яніння.

Лілія Василишин, аналізуючи розгляд цивільних справ, наголосила на збільшення їх кількості. В місцевих судах ріст складає 32 %, в апеляційному суді – 12 %. По категоріях – першість продовжують утримувати справи про кредитні правовідносини. Також спостерігається ріст справ сімейного права. Окрім розлучень, збільшення розміру аліментів, почастішали спори про визначення місця проживання дитини.

Всього на розгляді в суді в 2022 році перебувало 6072 судові справи та матеріали.