Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як діяти у разі насильницького зникнення особи: пояснює Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції

25 серпня 2023, 10:15

Відповідно до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин», особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та вважається такою з моменту подання заяви про факт її зникнення.

Водночас надання особі статусу зниклої безвісти за особливих обставин не позбавляє її родичів або інших осіб права звернення до суду із заявою про визнання такої особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою у порядку, передбаченому законодавством.

Заяву про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, може подати:

  • родич такої особи;
  • представник військового формування;
  • орган державної влади чи орган місцевого самоврядування;
  • громадське об’єднання;
  • будь-яка інша особа, якій стало відомо про зникнення.

Разом з тим, вищевказана заява може бути подана Уповноваженим з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, якщо до нього звернулися з повідомленням про зникнення людини.

Слід зазначити, що така заява подається до відповідного територіального органу Національної поліції України. В тексті заяви має бути зазначена інформація, що може сприяти розшуку такої особи.

Відомості, зазначені у заяві, підлягають внесенню до Реєстру в порядку, протягом 24 годин після отримання Уповноваженим від Національної поліції України інформації про зникнення особи за особливих обставин або інформації про отримання заяви про розшук такої особи.

Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції