Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика. Суд виніс вирок громадянину, який незаконно зберігав боєприпаси та вибухові речовини

24 серпня 2023, 12:21

Карлівський районний суд Полтавської області розглянув кримінальне провадження за фактом незаконного поводження із бойовими припасами та вибуховими речовинами.

Під час судового розгляду встановлено, що на початку жовтня місяця 2022 року мешканець Куп’янського району Харківської області, перебуваючи у лісі, що на той час був розташований в зоні проведення бойових дій, знайшов на землі дві гранати «Ф-1», та 1 гранату «РДГ-П», споряджені запалами УЗРГМ-2.

У подальшому цей чоловік свою знахідку переніс до власного домогосподарства, де сховав її біля сходин до вхідних дверей у будинок і незаконно зберігав до моменту її виявлення і вилучення правоохоронцями.

За результатами судового розгляду цієї справи вказаного громадянина було визнано винним у незаконному поводженні із бойовими припасами та вибуховими речовинами і призначено йому покарання у виді 3 років позбавлення волі.

Слід зауважити, що на момент розгляду цієї справи Карлівський районний суд Полтавської області обвинуваченого вже було умовно засуджено до 5 років позбавлення волі іншим судом.

Таким чином, до призначеного покарання було приєднано невідбуту частину покарання за попереднім вироком іншого суду і за сукупністю вироків остаточно призначено йому покарання у виді 5 років 1 місяця реального позбавлення волі.

До набрання законної сили вироком суду засуджений перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.

Звертаємо увагу, що чинним законодавством України чітко регламентовано порядок отримання дозволу на зберігання і використання зброї. У разі порушення цих вимог або використання зброї, бойових припасів або вибухових речовин з метою завдати шкоди фізичній особі, інтересам суспільства або держави, як бачимо, настають правові наслідки.

З початком війни в цивільного населення все частіше з’являється незареєстрована зброя, бойові припаси та вибухові речовини. А це потенційна небезпека для пересічних громадян. За незаконне придбання, носіння і зберігання вогнепальної та холодної зброї, бойових припасів або вибухових речовин, їх застосування передбачено кримінальну відповідальність. Покарання буде невідворотним.