Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КГС ВС обговорили поточні питання діяльності господарських судів України

14 серпня 2023, 13:02

Навіть під час війни запит на суддівські послуги надзвичайно великий. Це свідчить про те, що наше суспільство прагне продовжувати жити в правовій системі, а це є необхідним чинником розвитку держави. На цьому наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час розширеної наради, присвяченої актуальним питанням діяльності господарських судів. Захід відбувся в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду за участю представників господарської юрисдикції у ВРП і ВККС України, голів місцевих та апеляційних господарських судів і секретарів палат.

Як зауважив очільник ВС, відповідно до Конституції та законодавства України суди мають виконувати свої обов’язки, забезпечувати здійснення правосуддя навіть в умовах війни. «Водночас не маємо забувати, що під час дії воєнного стану наша мета – здійснювати правосуддя, при цьому забезпечуючи безпеку всіх учасників судового процесу. Тож дякую всім суддям, які на місцях продовжують виконувати свої обов’язки. Завдяки вам судова система України сьогодні працює», – звернувся до колег Станіслав Кравченко. Він додав, що суди повинні чітко дотримуватися високих стандартів здійснення правосуддя, незважаючи на всі складнощі. Також суди мають працювати над ефективним інформуванням суспільства про свою роботу, популяризувати свою діяльність, оскільки за деякими ганебними випадками не можна формувати думку про здійснення правосуддя загалом та, зокрема, про роботу тих суддів, які щодня самовідданою працею забезпечують належний рівень функціонування судової системи в умовах воєнного стану. Це сприятиме підвищенню рівня довіри до суду.

Щодо значення господарської юрисдикції в державі Голова ВС акцентував, що від ефективності розгляду справ господарськими судами залежить економічний розвиток України в післявоєнний період. Світова спільнота сприйматиме нашу державу як країну належного рівня, серед іншого, за умови зрозумілості рішень українських судів. Також Станіслав Кравченко звернув увагу на те, що умовами для подальшої роботи з міжнародним співтовариством є прозорість судової системи й захист інвестицій в Україні.

Голова Верховного Суду наголосив, що всі інституції у сфері системи правосуддя сформовані, а тому є всі можливості для забезпечення належної роботи судової гілки влади.

Голова КГС ВС Лариса Рогач зазначила, що специфіка роботи системи господарських судів полягає в тому, що саме господарська юрисдикція є частиною післявоєнної відбудови України, розвитку економіки і створення нових робочих місць. Тому, незважаючи на режим воєнного стану, господарські суди в максимально стислі строки та якісно продовжують виконувати свою роботу. Судова статистика за перше півріччя 2023 року, за словами Лариси Рогач, засвідчує зростання обсягів роботи місцевих та апеляційних господарських судів, а у зв’язку зі зміною розташування суб’єктів господарювання, внутрішнім переміщенням осіб відбулося переформатування навантаження на суди. Стосовно категорії справ, які перебувають на розгляді господарських судів, голова КГС ВС зауважила, що значно збільшилася кількість майнових, земельних, корпоративних спорів, справ із питань банкрутства.

Як указала доповідачка, КГС ВС намагається охопити різні напрями діяльності, забезпечуючи швидкий та ефективний розгляд справ. Серед пріоритетів роботи КГС ВС – підтримання зв’язку з місцевими та апеляційними господарськими судами; забезпечення прозорості роботи суду, щоб у сторін не виникало жодних підозр до процедури розгляду справ; налагодження комунікації зі ЗМІ й донесення інформації про підходи суду до вирішення певних питань у доступній формі до громадськості; надання висновків щодо законопроєктів, які надходять на розгляд ВС.

На роботі із забезпечення єдності судової практики зупинився Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич. «Велика Палата ВС як колегіальний між’юрисдикційний орган забезпечує єдність судової практики шляхом розгляду конкретних справ, переданих касаційними судами у складі ВС», – зауважив він.

Секретар Великої Палати ВС повідомив, що нині на розгляді ВП ВС перебуває близько 150 справ, більшість із яких становлять адміністративні справи, у тому числі й за участю вищих органів державної влади. Стосовно зміни правових позицій ВП ВС спікер зауважив, що цю проблему можна вирішити, серед іншого, шляхом зменшення кількості справ, які надходять на розгляд Верховного Суду загалом і Великої Палати ВС зокрема.

Член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська наголосила, що ВРП – конституційний орган, який стоїть на захисті незалежності судової влади. Однією із ключових гарантій суддівської незалежності є належне фінансування судової системи. Тож нагальним є питання щодо матеріально-технічного забезпечення судів та гарантування гідної оплати праці працівників апаратів судів, особливо в умовах кадрового голоду. Крім цього, доповідачка повідомила, що станом на 9 серпня 2023 року ВРП звільнила у відставку 232 судді. Порівняно з минулими роками кількість суддів, звільнених у відставку, збільшилася. Відповідно, вакантних посад суддів стає більше, що призводить до надмірного рівня судового навантаження, тому актуальними є питання, які піднімаються на засіданнях робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань правової політики щодо вдосконалення процедури добору на посади суддів її учасниками, зокрема стосовно спрощення такої процедури. Так, слушною є пропозиція законодавця про мінімізацію часу навчання кандидатів на посаду судді. Не менш важливі обговорення та розгляд питання щодо надання преференцій помічникам суддів, особам, які працювали на посадах інспекторів і помічників в органах суддівського врядування, як приклад, шляхом визначення на законодавчому рівні відповідної квоти для зайняття суддівських посад, оскільки вони є достатньо професійно підготовленими для здійснення правосуддя в умовах сьогодення.

Як зазначив член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Олексій Омельян, станом на сьогодні істотна частка роботи ВККС України пов’язана з направленням запитів про інформацію для з’ясування питань, зокрема, щодо доброчесності суддів. Проте така діяльність ускладнена через відсутність належного рівня технічного забезпечення, адже Комісія обмежена у використанні інструментів електронного документообігу. Також Олексій Омельян зупинився на питанні відрядження суддів. Нині суди східних областей України стикаються з нестачею суддів. ВККС України приділяє цьому питанню істотну увагу. Інструмент відрядження дає змогу частково врегулювати проблеми з навантаженням на суди. Водночас спікер зауважив, що суддю не можна відрядити без його згоди, крім суддів судів, територіальну підсудність яких змінено, у визначених Законом України «Про судоустрій і статус суддів» випадках.

Окрім іншого, учасники наради проаналізували проблеми щодо судового збору, низького рівня оплати праці працівників апаратів судів, упровадження системи електронного судочинства й обговорили ідею про створення інших електронних ресурсів у судах (електронний архів тощо).

Верховний Суд