Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ВККСУ Руслан Сидорович звернув увагу на потреби подолання кадрового дефіциту у судах

17 липня 2023, 10:00

14 липня 2023 року участь у XI Міжнародному судово-правовому форумі взяв заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслан Сидорович.

Під час сесії «Кадрове забезпечення правосуддя» він акцентував увагу на не вирішених попереднім складом ВККСУ питаннях та ключовому, на його думку, завданні – проведення добору суддів.

«У демократичних державах суддівський корпус – завжди найвища еліта суспільства. Це люди, які є носіями не тільки високих професійних, а й моральних якостей. Під час добору ми будемо концентруватися саме на цих якостях майбутніх суддів» наголосив Руслан Сидорович.

Заступник Голови ВККСУ зазначив, що існуюча процедура добору суддів є надзвичайно тривалою. Її оптимізація дозволить Комісії швидше заповнити суддівські вакансії. Проте сьогодні важко сказати, якою буде ця процедура, адже наразі розробляється проєкт змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», який внесе деякі новели у добір суддів.

На думку Руслана Сидоровича, Комісія спільно з Вищою радою правосуддя, Національною школою суддів України та Радою суддів України мають максимально докласти зусиль, аби було внесено такі зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», які зможуть спростити процедуру добору суддів без нанесення шкоди її якості.        

Окрему увагу заступник Голови ВККСУ приділив незавершеному кваліфікаційному оцінюванню суддів, вирішенню питання так званих суддів-«п’ятирічок», завершенню конкурсів, які розпочав попередній склад Комісії, та питанню стосовно суддів ліквідованих вищих спеціалізованих судів та Верховного Суду України.

Руслан Сидорович наголосив на важливості подальшої освіти судового корпусу. Підвищення професійного рівня особи, яка обійняла посаду судді, є одним з найголовніших завдань, адже судді не повинні залишатись на тому рівні знань, якими вони володіють.

Нагадаємо, що XІ Міжнародний судово-правовий форум провидить видання «Юридична практика» спільно з Вищою радою правосуддя. У ньому беруть участь представники органів суддівського врядування та самоврядування, а також судді, адвокати та інші представники юридичної спільноти.  

Вища кваліфікаційна комісія суддів України