Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада України прийняла Закон щодо усунення суперечностей у караності кримінальних правопорушень

17 липня 2023, 09:14

Верховна Рада України 13 липня 2023 року прийняла в другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо усунення суперечностей у караності кримінальних правопорушень» (реєстр. № 8235 від 28.11.2022р.).

Прийнятим Законом усуваються виявлені у практиці правозастосування суперечності між положеннями санкцій статей Особливої частини та відповідними положеннями Загальної частини Кримінального кодексу України стосовно встановлення караності окремих кримінальних правопорушень.

Серед іншого, з Кримінального кодексу України виключено статті 368-2 і 375 як такі, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), та втратили чинність з дня ухвалення Рішення Конституційним Судом України (Рішення від 29 лютого 2019 року №1-р/2019).

На теперішній час кримінальна відповідальність за незаконне збагачення передбачена іншою статтею 368-5 «Незаконне збагачення» Кримінального кодексу України. За вчинення вказаного злочину передбачено кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Крім того, Законом встановлюється відповідальність за шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому, а також передбачається кримінальна відповідальність заперешкоджання діяльності органу державного фінансового контролю.

У Кримінальному процесуальному кодексі України передбачається, що суд зобов’язаний врахувати думку обвинуваченого щодо закриття кримінального провадження у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Реалізація даного Закону сприятиме забезпеченню таких принципів верховенства права, як правова визначеність і належна якість закону.

Верховна Рада України