Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оптимізація моделі добору суддів: пошук найкращих рішень

17 липня 2023, 08:31

14 липня 2023 року ректор Микола Оніщук виступив щодо пріоритетних завдань підготовки суддів під час війни на щорічному XІ Міжнародному судово-правовому форумі, організованому юридичною газетою “Юридична практика” та Вищою радою правосуддя за підтримки провідних юридичних фірм України.

Нинішня тематична сесія стосувалася питань кадрової ситуації в українських судах та шляхів її покращення, підготовки суддів, формування ВККС, ризиків колапсу судової системи та часові перспективи заповнення суддівських вакансій, особливостей відрядження суддів під час війни, реорганізації місцевих судів, відповідальності суддів, механізмів вирішення проблеми відтоку кадрів з апаратів судів та діджиталізації правосуддя в контексті подолання кадрової кризи.

У виступі Микола Оніщук, зокрема, зосередив увагу учасників форуму на питанні оптимізації моделі добору суддів. Ректор презентував напрацювання робочої групи щодо вдосконалення процедури добору на посаду судді, наголосивши при цьому, що нова оптимізована система добору суддів має бути впроваджена “без шкоди якості добору”, аби запропоновані механізми оптимізації гарантували суспільству, що фаховість професійного корпусу відібраних суддів щонайменше не буде зниженою, порівняно з доборами попередніх рокі.

Як наголосив М. Оніщук, фактограма діючої моделі добору на посаду судді свідчить, що терміни добору охоплюють приблизно 37–41 місяці. Що є дійсно надмірним. Проблемними також є етапи допуску до добору, проведення спеціальних перевірок та перевірки практичних завдань в рамках кваліфікаційних іспитів, проведення конкурсів внесення подань про призначення та, власне, призначення суддів. Серед варіантів оптимізації добору ректор відзначив: поєднання відбіркового та кваліфікаційного іспиту; заміна спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді на двомісячний курс орієнтаційного (початкового) навчання після призначення на посаду судді; запровадження щорічного підвищення кваліфікації новопризначеного судді протягом перших трьох років на посаді (тижневе, 40-годинне навчання); внесення змін до закону (до подолання дефіциту, але не довше 01.06.2028 р.).

У фокусі уваги учасників та учасниць форуму були питання щодо актуальних процесів відправлення правосуддя в умовах війни, євроінтеграційних викликів судової гілки влади, захисту прав в умовах війни, подолання кадрового дефіциту в судах, судового захисту бізнесу, розвитку практики кримінальної та адміністративної юстиції під час війни.

Національна школа суддів України