Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Без працівників суду неможливе існування суду як державної установи", - Максим Пампура, заступник Голови ДСА України

14 липня 2023, 15:20

Заступник Голови ДСА України Максим Пампура, під час виступу на XI міжнародному судово-правовому форумі, що проходив у Києві 13-14 липня 2023 року, детально ознайомив його учасників із запропонованим ДСА України механізмом розв'язання проблеми відтоку кадрів з апаратів судів та покращення їх матеріального забезпечення.

"Ситуація, яка склалася з оплатою праці працівників апарату суду, вже призвела то таких негативних явищ, як шаленій відтік високопрофесійних кадрів і точно не сприяє тому щоб нові кадри працевлаштовувалися в суд", — зазначив Максим Пампура.

Він розповів про проєкт Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів" № 6311. Серед його ключових пропозицій:

- розмір посадового окладу працівника апарату суду встановлюється Законом України "Про судоустрій і статус суддів";
- забезпечення конкурентоспроможності заробітної плати працівників апаратів судів;
- встановлення прогнозованого, стабільного та справедливого рівня заробітної плати працівників апаратів судів;
- запровадження єдиних підходів до розрахунку розмірів посадових окладів працівників апаратів судів.

"Проєктом закону встановлюється мінімальний розмір посадового окладу державного службовця апарату місцевого загального суду, посада якого віднесена до найнижчої за умовами оплати праці посади державної служби, на рівні 20% від базового розміру посадового окладу судді місцевого суду, а мінімальний розмір посадового окладу працівника патронатної служби апарату місцевого загального суду встановлюється на рівні 25% від встановленого законом базового розміру посадового окладу судді місцевого суду. Таким чином, у разі прийняття цього законопроєкту посадові оклади працівників апарату судів підвищаться в 1,5-3 рази", - наголосив заступник Голови ДСА України Максим Пампура.

Згадав доповідач й про електронну петицію № 22/189076-еп "Стосовно критичної ситуації з приводу відтоку кадрового потенціалу із судової системи через вкрай низький рівень оплати праці найнижчої ланки державних службовців апаратів загальних місцевих та апеляційних судів, а саме секретарів судових засідань та помічників суддів", яка достроково набрала понад 25 тисяч голосів і має бути розглянута Президентом України.

"Українське правосуддя сьогодні – це щоденна праця кожного судді, кожного працівника суду, які день у день, долаючи всі перешкоди в умовах воєнного стану, доводять, що судова система працює забезпечуючи доступність правосуддя для кожної особи. Саме тому, забезпечення гідного розміру заробітної плати працівників апаратів судів, який би відповідав рівню покладених на них обов’язків і відповідальності сьогодні є вкрай необхідною умовою не лише для запобігання відтоку високопрофесійних працівників з апаратів місцевих та апеляційних судів, а й сприятиме залученню до апаратів судів обдарованої та талановитої молоді", - підсумував свій виступ заступник Голови ДСА України.

Виступ заступника Голови ДСА України Максима Пампури на ХІ міжнародному судово-правовому форумі. Київ, 13-14 липня 2023 року.