Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП має виступати ідеологом розвитку судової влади – Олександр Сасевич

14 липня 2023, 14:52

На цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Олександр Сасевич на XІ Міжнародному судово-правовому форумі під час сесії, присвяченої темі кадрового забезпечення правосуддя.

Олександр Сасевич у своїй доповіді нагадав, що одним із головних завдань Вищої ради правосуддя, яка у повноважному складі відновила свою роботу в січні 2023 року, було затвердження повного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. 1 червня поточного року Вища рада правосуддя призначила повний склад ВККСУ – 16 членів. Добір було проведено прозоро і публічно, співбесіди проводились у прямому ефірі.

«Ми прагнемо, щоб той стандарт, який запроваджувався під час відбору і співбесід із кандидатами до ВККСУ, було використано в подальшій практиці при доборі кандидатів на посаду судді», – сказав О. Сасевич.

Він також нагадав, що перед членами ВРП постали деякі неврегульовані питання, зокрема щодо обрання військовослужбовців на посаду члена ВККСУ, оскільки за законом вони не можуть поєднувати дві посади. Станом на сьогодні два члени ВККСУ є військовослужбовцями. Комісія вирішила, що члени, які є військовослужбовцями, не братимуть участі в засіданнях до моменту або законодавчого врегулювання, або демобілізації цих членів Комісії зі складу Збройних Сил, розповів член ВРП.

Олександр Сасевич наголосив, що вже зараз потрібно передбачити механізми забезпечення безперервної діяльності таких органів, як ВРП та ВККСУ, наприклад, внести зміни до законодавства про добір резервних членів до цих органів суддівського врядування. Також потрібно починати роботу над стратегією розвитку системи правосуддя на 2024–2026 роки.

«ВРП має займати лідерські позиції, тобто, не бути лише позитивним виконавцем своїх обов’язків, а виступати ідеологом розвитку судової влади. У системі координат судової влади у нас є розуміння, є позитивний контакт. Ми разом напрацьовуємо наші подальші кроки, результати нашої діяльності не забаряться», – переконаний доповідач.

Резюмуючи, член ВРП закликав правників надавати ідеї та пропозиції для розвитку судової влади.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя