Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Урівняти дисбаланс між звільненими і призначеними суддями можна протягом півтора року – Григорій Усик

12 липня 2023, 08:48

На кожному засіданні Вища рада правосуддя розглядає 4–5 заяв суддів про звільнення. Станом на кінець червня звільнено 189 суддів, з яких 175 суддів звільнено у відставку, решту – за власним бажанням. Про це сказав Голова ВРП Григорій Усик в інтерв’ю інформагентству «Укрінформ».

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно впливу рішення РНБО про посилення відповідальності за корупцію в системі правосуддя на відтік суддів із судової системи, Григорій Усик пояснив, що зазначена кількість  звільнених суддів зафіксована до засідання РНБО, тобто підстав припускати, що судді чогось бояться, немає.

Водночас очільник ВРП вважає, що на рішення РНБО буде реакція:

«…Чи захочуть вони (судді – ред.) повторно проходити кваліфоцінювання та додаткову перевірку? Ми прогнозуємо, що судді, які мають достатній стаж, підуть у відставку. Але я сказав би, що це питання комплексне. Багато суддів подали у відставку ще до рішення РНБО. Знаю, ще багато суддів збираються це зробити, бо втомилися. Зрозумійте, навіть якби не було війни, на суддів нині дуже велике навантаження – до трьох тисяч справ на кожного. Повірте, це нелегко. Тим більше, якщо працювати як належить, це дуже виснажує».

Григорій Усик припустив, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України  зможе вирівняти кадровий дисбаланс приблизно протягом півтора року.

«На мою суб’єктивну думку, урівняти дисбаланс між звільненими і призначеними суддями можна протягом року. Чому такий прогноз? Бо навіть якщо призначити понад 360 «суддів-п’ятирічок», письмові роботи яких має перевірити ВККСУ, а за моїми прогнозами за цей час ще близько 350 суддів підуть у відставку, це нічого не вирівняє. Процедури призначення суддів, проведення нового конкурсу займуть ще щонайменше півроку», – сказав очільник ВРП.

Вища рада правосуддя