Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Протягом січня – червня 2023 року ВРП розглянула 114 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів

11 липня 2023, 15:05

Упродовж першого півріччя 2023 року до Вищої ради правосуддя надійшло 78 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя.

З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, ВРП з початку цього року розглянула 114 повідомлень суддів.

За результатами розгляду 58 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 57 рішень про вжиття заходів реагування:

- звернення до прокуратури та органів правопорядку стосовно надання інформації про розкриття та розслідування злочинів;

- внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, тощо.

Розглянувши 56 повідомлень суддів, Рада ухвалила 28 рішень про затвердження 51 висновку членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Нагадуємо, що незалежність і недоторканність судді гарантуються Конституцією і законами України, а статтею 376 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за втручання у здійснення правосуддя.

Зокрема, відповідно до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» ВРП вносить до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів або підриває авторитет правосуддя.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя