Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Григорій Усик: Зміни в доборі суддів однозначно будуть

11 липня 2023, 09:54

Про це зазначив Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик в інтервю інформаційному агентству «Укрінформ».

Він укотре висловив переконання, що нинішня процедура підготовки суддів є досить обтяжливою та затратною. На сьогодні після тестування та виконання практичного завдання додаткова спеціальна підготовка в Національній школі суддів Україні триває один рік.

 «В умовах наявного дефіциту суддів 12-місячне навчання – це досить довго. До того ж, ми передбачаємо, що після прийняття рішення Ради національної безпеки і оборони України і подання відповідних законопроєктів на розгляд Парламенту дефіцит суддів стане ще більшим. І хоча Вища кваліфікаційна комісія суддів України, яка займається добором суддів, призначена, потрібний час, щоб вона запрацювала наповну», – наголосив Голова ВРП.

За словами Григорія Усика, більше уваги необхідно приділити практичному навчанню, можливо, передбачити стажування в судових процесах.

Він повідомив, що для зміни процедури добору суддів необхідно внести зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Це не потребує багато часу, але залежить від того, наскільки оперативно спрацює законодавець, зважаючи на критичну ситуацію з кадрами в судовій системі.

Григорій Усик зазначив, що наразі у трьох судах відсутні судді з повноваженнями – в Апостолівському районному суді Дніпропетровської області, Лугинському районному суді Житомирської області та Устинівському районному суді Кіровоградської області.

Необхідність зміни процедури добору суддів та скорочення строку підготовки суддівських кадрів є не лише предметом обговорення в суддівській спільноті, а й рекомендацією наших західних партнерів, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

«Зміни в доборі суддів однозначно будуть, а як швидко –залежить від нашої спільної роботи з Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та ВККСУ», – підсумував Григорій Усик.

Вища рада правосуддя