Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мешканцю Миколаєва, який підозрюється у державній зраді, суд обрав запобіжний захід у виді тримання під вартою

04 липня 2023, 12:55

Слідчим суддею Центрального районного суду м. Миколаєва обрано запобіжний захід мешканцю Миколаєва, підозрюваному у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України.

Відповідно до матеріалів клопотання, у лютому 2023 року підозрюваний в одній з антиукраїнських груп в месенджері, почав переписку з особою, яка запропонувала йому за грошову винагороду надавати інформацію про переміщення та дислокацію підрозділів Збройних Сил України у Миколаєві.

Підозрюваний погодився на пропозицію. Згодом він надіслав зазначеному абоненту інформацію щодо місць, де на його думку, розміщуються підрозділи ЗСУ, із закликом здійснити туди вогневий удар.

В подальшому, в аналогічній групі, що мала проросійську спрямованість, він надав згоду іншому користувачу надавати інформацію щодо розташування підприємств критичної, оборонної інфраструктури та силових структур і надіслав співрозмовнику кілька повідомлень, у тому числі із зазначенням географічних координат, закликавши нанести в дану точку ракетний удар.

Відповідно до матеріалів клопотання, за даними координатами знаходиться багатоповерховий житловий будинок, який жодним чином не використовується для військових цілей.

Було встановлено, що в даній багатоповерхівці проживала рідна сестра підозрюваного.

На уточнююче запитання він пояснив, що в нього з сестрою був конфлікт на побутовому грунті, водночас він не розуміється на географічних координатах, а за такого, запевняв суд, що мала місце випадковість.

Свою винуватість підозрюваний не визнав, проте підтвердив факти листування із зазначеними особами, пояснюючи, що він не розумів, хто ці особи.

Окрім цього, обвинувачений запевняв суд, що не мав злого умислу, а свої дії вважає жартом. Просив суд зрозуміти його та пробачити і не обирати запобіжний захід, пов'язаний з триманням під вартою.

Дослідивши матеріали клопотання та заслухавши думки сторін, слідчий суддя ухвалила обрати підозрюваному запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави.

Довідково: правова кваліфікація дій підозрюваного - державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану та вчинення закінченого замаху на пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Центральний районний суд м. Миколаєва