Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок військовослужбовцям збройних сил рф

12 травня 2023, 16:35

12 травня 2023 року Ірпінським міським судом Київської області ухвалено перший вирок у справі російських військових на території Ірпінського регіону після початку повномасштабного вторгнення.  

Дев’ять громадян російської федерації обвинувачувалися за частиною 1  статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Судом встановлено, що, будучи військовослужбовцями збройних сил російської федерації, обвинувачені незаконно перетнули державний кордон України та приймали безпосередню участь у актах збройної агресії на території м. Буча, Бучанського району, Київської області. Були вчинені дії, направлені на жорстоке позбавлення фізичної свободи, принижуваного та образливого ставлення, спричинення сильних страждань в порушення основних норм міжнародного права громадянина України з числа цивільного населення, що не брав участі у бойових діях, у якого була відсутня будь-яка зброя, та будь-які інші знаряддя чи засоби, що могли б виправдати жорстоке поводження із ним.

Вказане кримінальне провадження розглядалося в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинувачених.

При ухваленні вироку суд врахував обставини, які обтяжують покарання (скоєння злочину за попередньою змовою групи осіб), пом’якшуючі обставини -  відсутні.

Суд визнав винними усіх дев’ятьох військовослужбовців рф у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України, одному з яких, а саме  командиру, який віддавав злочинні накази, призначив покарання у виді 12 років позбавлення волі, іншим чотирьом військовослужбовцям - 11 років 6 місяців позбавлення волі, та ще чотирьом  - 11 років позбавлення волі.

Наразі вирок ще не набрав законної сили.

Ірпінський міський суд Київської області