Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 11 років позбавлення волі засуджено двох військовослужбовців рф за обстріл Тростянецької лікарні

09 травня 2023, 15:52

9 травня 2023 року оголошено вирок у кримінальному провадженні по обвинуваченню двох російських військових у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинувачених.

Судом було установлено, що з 24 лютого 2022 року військовослужбовці підрозділів збройних сил рф та інших військових формувань держави-агресора вели бойові дії у місті Тростянець Охтирського району Сумської області. 18 березня 2022 року обвинувачені, один з яких був командиром танку, а інший оператором-навідником цього ж танку здійснили один постріл в напрямку Тростянецької міської лікарні з прилеглої паркової території навпроти медичної установи, у якій на той момент перебували пацієнти, персонал лікарні, вагітні жінки, породіллі з новонародженими дітьми. Унаслідок пострілу було пошкоджено стіну стаціонарного корпусу, сходовий проліт між другим та третіми поверхами, цегляну кладку понизу стіни сходового маршу, трубу опалення, а назовні - цегляну кладку у вигляді отвору та поруч з цим місцем покрівлю, чим спричинено медичній установі матеріальну шкоду.

У ході судового розгляду було досліджено матеріали кримінального провадження та допитано близько 20 свідків. Свідки повідомили в суді, що до 18 березня 2022 року лікарня не зазнавала обстрілів та військова техніка не під’їжджала у частину міста, де була розташована медична установа. У вечірній час того дня вони вперше спочатку почули звук, а потім побачили, що до лікарні наближається танк, який повернув дуло гармати на будівлю, і вони почули гучний звук пострілу. 

Винуватість обвинувачених у порушенні законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, визнано судом доведеною на підставі сукупності досліджених судом доказів.

Суд призначив обвинуваченим покарання у виді позбавлення волі на строк 11 років.

Цивільний позов Тростянецької міської лікарні судом було задоволено повністю - стягнути з держави-агресора на користь медичної установи 140 214 грн майнової шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.

Тростянецький районний суд Сумської області