Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відсторонила суддю Ларису Богомолову від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

08 травня 2023, 10:12

Вища рада правосуддя частково задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора та тимчасово, до 27 червня 2023 року, відсторонила суддю Полтавського районного суду Полтавської області (відряджену з Бердянського міськрайонного суду Запорізької області) Ларису Богомолову від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Богомолова Л.В. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 111 Кримінального кодексу України, а саме у державній зраді.

ВРП наголошує, що суддя повинен бути прикладом неухильного додержання вимог закону і принципу верховенства права, присяги судді, а також дотримання високих стандартів поведінки з метою зміцнення довіри громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду. Суддя не має права використовувати своє посадове становище в особистих інтересах чи в інтересах інших осіб та не повинен дозволяти цього іншим.

Положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Кодексу суддівської етики визначають, що авторитет судової влади має вселяти суспільству довіру до здійснення правосуддя. Водночас наявність кримінального провадження за підозрою судді Богомолової Л.В. у вчиненні кримінального правопорушення, за яке законом передбачено покарання у виді позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна, суперечить не лише морально-етичним принципам, але і об’єктивно може поставити під сумнів незалежність та чесність судді під час здійснення правосуддя та з огляду на міжнародні принципи, стандарти поведінки судді і норми національного законодавства значною мірою зашкодити авторитету судової влади та довірі суспільства до неї.

ВРП вважає мотиви, наведені у клопотанні про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя, обґрунтованими та такими, що підтверджуються матеріалами, долученими до клопотання. Обставин, які можуть свідчити, що вказане клопотання є формою незаконного впливу, тиску чи втручання в діяльність цього судді щодо здійснення правосуддя, не встановлено.

Нагадаємо, 5 травня 2023 року ВРП надала згоду на утримання під вартою судді Лариси Богомолової.

Вища рада правосуддя