Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Оптимізація загальних судів: критерії та методологія" - круглий стіл від "Право-Justice"

08 травня 2023, 09:00

Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков 5 травня 2023 року перебував з робочим візитом у Львівській області в рамках проведення засідання круглого столу: "Оптимізація місцевих загальних судів: критерії та методологія на прикладі Львівської області", організованого за підтримки Проєкту ЄС "Право-Justice".

У заході також взяли участь Голова ради суддів України Богдан Моніч, тимчасовий виконувач обов’язків Служби судової охорони, полковник Служби Віктор Мороз, Голова Робочої групи з реорганізації судів Павло Павліш, головна міжнародна експертка з питань правосуддя Проєкту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галант, а також керівництво територіальних управлінь ДСА України та Служби судової охорони.

Під час візиту учасники заходу відвідали Буський, Бродівський, Золочівський районні суди Львівської області, Сихівський та Галицький районні суди міста Львова.

Учасники заходу ознайомились з умовами роботи судів, спільно з головами судів, обговорили перспективи діяльності потенційного Окружного суду Золочівського району та Окружного суду Львівського району. Зокрема, обговорено можливі варіанти автоматизованого розподілу справ, вирівнювання навантаження на суддів та забезпечення доступності громадян до правосуддя.

Зазначимо, що робота щодо зміни системи місцевих судів розпочалася ще у 2021 році, тоді ж 18 березня відбулося перше організаційне засідання робочої групи, створеної при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики. Очолив її народний депутат України Павло Павліш. Щодо зміни власне системи судів, то реорганізувати її було необхідно за новим адміністративно-територіальним устроєм в розрізі районів. Всю роботу в цьому напрямку на паузу поставила війна.

Під час робочої зустрічі було зазначено, що попри війну в Україні, реформування відповідно до територіального устрою закінчили органи прокуратури та національної поліції - структури, з якими тісно працюють українські суди. Це означає, що без реформування системи місцевих судів судова влада не зможе на належному рівні забезпечувати здійснення правосуддя.

Державна судова адміністрація України