Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 24–28 квітня 2023 року

02 травня 2023, 08:07

ВРП звільнила 17 суддів у відставку

ВРП звільнила 17 суддів у відставку:

  • Кирилюк Валентину Федорівну – з посади судді Луцького міськрайонного суду Волинської області;
  • Чех Наталію Анатоліївну – з посади судді Дніпровського районного суду міста Києва;
  • Шміла Володимира Івановича – з посади судді Бережанського районного суду Тернопільської області;
  • Щебуняєву Лідію Леонідівну – з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва;
  • Щепоткіну Валентину Володимирівну та Британчука Володимира Васильовича – з посад суддів Верховного Суду;
  • Українця Петра Федоровича – з посади судді Городоцького районного суду Львівської області;
  • Гарник Людмилу Леонідівну – з посади судді Північного апеляційного господарського суду;
  • Партоліну Ірину Прокопівну – з посади судді Новоархангельського районного суду Кіровоградської області;
  • Болкарьову Оксану Вікторівну – з посади судді Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області;
  • Миніч Тетяну Іванівну – з посади судді Житомирського апеляційного суду;
  • Росоху Андрія Володимировича – з посади судді Первомайського міськрайонного суду Харківської області;
  • Бережного Сергія Дмитровича – з посади судді Хмельницького апеляційного суду;
  • Кравець Валентину Аркадіївну – з посади судді Київського апеляційного суду;
  • Фартушка Тараса Богдановича – з посади судді Господарського суду Львівської області;
  • Костіва Михайла Васильовича – з посади судді Львівського апеляційного адміністративного суду;
  • Ціленка Валерія Анатолійовича – з посади судді Господарського суду Полтавської області.

Висновок КРЄС про свободу вираження поглядів суддів матиме широке застосування

Члени ВРП Дмитро Лук’янов, Оксана Блажівська, Інна Плахтій, Олександр Сасевич, Віталій Саліхов, Роман Маселко, Алла Котелевець, Сергій Бурлаков, Олег Кандзюба взяли участь у обговоренні аспектів імплементації рекомендацій висновку № 25 Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) про свободу вираження поглядів суддів.

Висновок № 25 був підготовлений на основі попередніх висновків КРЄС, Великої хартії суддів та відповідних документів Ради Європи, а також спирається на практику Європейського суду з прав людини та бере до уваги відповіді членів КРЄС на анкету щодо свободи вираження поглядів суддів.

У висновку йдеться про правовий та етичний обов’язок судді висловлюватися з метою захисту верховенства права та демократії на національному, а також на європейському й міжнародному рівнях. У висновку розглядаються питання вираження поглядів суддів, які викликають занепокоєння судової влади, суперечливі теми, що становлять суспільний інтерес, а також питання суддівської стриманості, якої необхідно дотримуватись. Він охоплює питання вираження поглядів суддів як у суді, так і за його межами. Висновок має на меті надати загальні рекомендації суддям і встановити широкі рамки для подальшого обговорення того, які параметри слід враховувати, коли судді користуються своїм правом на свободу вираження поглядів.

 Голова ВРП взяв участь в обговоренні засадничих напрямів Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова»

24 квітня 2023 року відбулася презентація Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» (2023-2026) та перше засідання Керівного комітету.

Запропоновані у Плані дій заходи спрямовані на підтримку відбудови та економічного відновлення в Україні з метою посилення стійкості українських державних установ, верховенства права та захисту основоположних прав громадян.

Долучившись до обговорення засадничих напрямів Плану дій, голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик зазначив, що прийняття цього документу є підтвердженням, що Україна довела свою відданість європейським принципам та стандартам не на словах, а щоденною працею кожного українця, який відчуває себе частиною великої європейської спільноти.

Він також зазначив, що в процесі реформування судової влади Україна вже зробила суттєвий крок для закладення фундаменту системи правосуддя на засадах верховенства права для зміцнення судової незалежності та підзвітності.

Розпочалася процедура відрядження суддів до Новозаводського районного суду міста Чернігова

Відповідно до рішення від 25 квітня 2023 року № 409/0/15-23 Вища рада правосуддя оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме до:

Новозаводського районного суду міста Чернігова – 4 суддів.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаного суду, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до Вищої ради правосуддя необхідні документи.

ВРП вдосконалюватиме механізми захисту суддівської незалежності

Робоча група з питань розроблення і впровадження заходів забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя провела перше установче засідання. Йшлося про визначення кола учасників групи, налагодження оптимальних форм взаємодії.

Діяльність робочої групи буде зосереджена на розробці заходів забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя і шляхів їх впровадження, підготовці пропозицій удосконалення законодавства щодо забезпечення незалежності суддів з урахуванням необхідності адаптації національної нормативної бази до європейських стандартів. Пропозиції, ідеї, напрацювання стануть базою для прийняття ВРП відповідних рішень. Ці заходи сприятимуть удосконаленню реалізації Радою компетенції щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

ВРП надала згоду на тримання під вартою судді у відставці Володимира Бабенка за поданням першого заступника Генерального прокурора

Володимир Бабенко у 2019 році був звільнений з посади судді Апеляційного суду Черкаської області у зв’язку із заявою про відставку. У різні періоди він обіймав посади заступника голови та голови цього суду.

Володимир Бабенко підозрюється у незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчиненому службовою особою; організації та обранні завідомо незаконного тримання під вартою та домашнього арешту, які спричинили тяжкі наслідки, вчинених в особистих інтересах за попередньою змовою групою осіб; умисному втручанні в діяльність суддів шляхом використання свого службового становища з метою досягти винесення неправосудного рішення.

Бабенко В.М. оголошений та наразі продовжує перебувати в національному та міжнародному розшуку.

ВРП відтермінувала початок відновлення роботи судів Херсонської області

Через безпекові загрози, які продовжують існувати в Херсонській області, Вища рада правосуддя 27 квітня 2023 року ухвалила рішення відтермінувати до 1 червня 2023 року початок відновлення роботи Херсонського апеляційного суду, Білозерського, Великоолександрівського та Нововоронцовського районних судів.

ВРП співпрацюватиме з Національною академією правових наук України

28 квітня 2023 року відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Вищою радою правосуддя та Національною академією правових наук України.

Предметом Меморандуму є співпраця, обмін інформацією та досвідом на основі наукового партнерства у форматі підготовки та реалізації спільних національних та міжнародних, наукових та практичних заходів, проєктів, програм, які сприятимуть ефективній роботі ВРП, підвищенню авторитету правосуддя.

Юридична практика