Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розклад засіданнь справ з маркером "війна" від Медійної ініціативи за права людини

01 травня 2023, 15:08
Справи кримської “судді” та російського міністра транспорту — за чим стежимо в українських судах цього тижня?
Нещодавно Дарницький райсуд Києва засудив так звану “суддю” Армянського міськсуду Ларису Лихачову за порушення законів і звичаїв війни. У суді довели її участь у депортації мешканців Криму, що заборонено міжнародним правом.
У березні цього року Прокуратура Криму відправила до суду обвинувальний акт стосовно ще однієї судді за схожим звинуваченням. Цього разу обвинуваченою є “суддя” “Євпаторійського міського суду Республіки Крим” Людмила Кротова. Вона, як стверджують у прокуратурі, причетна до видворення українців з окупованого півострова.
“Достовірно знаючи про окупацію українського Криму Збройними Силами РФ, обвинувачена безпосередньо реалізувала політику держави-окупанта, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострова та фактично забезпечувала незаконну депортацію українців”, — йдеться у повідомленні прокуратури.
Своє рішення суддя мотивувала, нібито, відсутністю дозвільних документів та порушенням “правил перебування на території РФ”. Однак, громадяни України, які на момент початку збройного конфлікту законно перебували в Криму, перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права і не потребують жодних додаткових документів. Тобто окупаційна влада не має законних підстав примусово переміщувати чи депортувати українців з місць свого проживання.
Справу Кротової розглядатимуть в Деснянському районному суді 1 травня о 12:30 (in absentia).
 
Російський міністр транспорту Віталій Савельєв також став фігурантом кримінальної справи в Україні. Його судять за планування, підготовку, розв’язування та ведення агресивної війни.
Прокуратура встановила, що Савельєв “сприяв міноборони країни-агресора у переміщенні особового складу, озброєння та військової техніки окупантів до кордонів нашої держави та у захоплені райони”. Переправлення ворожих колон, на думку обвинувачення, здійснювали в тому числі залізничним транспортом через територію тимчасово окупованого Криму.
Зокрема, слідчі задокументували перекидання російських танків, бронетранспортерів, бойових машин піхоти і автоцистерн із сотнями тон паливно-мастильних матеріалів.
Засідання у справі Савельєва заплановане на 11:00 5 травня в Святошинському районному суді Києва (in absentia).
Також цього тижня заплановані засідання у справах, про які МІПЛ писала раніше:
Микола Федорян (http://surl.li/fmzuk) – Голосіївський районний суд Києва, 01.05, 12:00,
Юрій Кот (http://surl.li/gilhm) – Солом’янський районний суд Києва, 03.05, 17:00,
Олександр Косторний (http://surl.li/factw) – Галицький районний суд Львова, 05.05, 11:00,
Анзор Бісаєв (http://surl.li/fxndm) – Бородянський районний суд Київської області, 05.05, 12:00.
МІПЛ готує щотижневу розсилку розкладу судових засідань щодо війни. Для підписки напишіть на пошту МІПЛ: justice@mipl.org.ua 
 
За матеріалами МІПЛ Пресслужба ДСА України