Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За колабораційну діяльність до 10 років ув’язнення засуджено пропагандиста з Луганщини

24 квітня 2023, 16:13

Жителя Луганщини засуджено за добровільне зайняття посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Прокурором доведено, зокрема, що чоловік навесні 2022 року, вже після окупації м. Старобільськ Луганської області, вступив у злочинну змову з окупаційними військами російської федерації та контрольованими ними представниками терористичної організації «ЛНР».

У ході домовленостей він добровільно зайняв посаду начальника відділу культури, молоді та спорту адміністрації Старобільського району, так званої «ЛНР», на тимчасово окупованій території України. Чоловік займається поширенням пропаганди російських поглядів, культури та мови на території вказаного окупованого району.

Вироком Рівненського міського суду обвинуваченого засуджено до 10 років ув’язнення, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування пов`язані з освітньою, культурною та спортивною діяльністю населення строком 15 років.

Крім того, згідно з рішенням суду, конфіскації підлягає майже 9 га землі та ¼ будинку, який перебуває у його власності.

У зв'язку із переховуванням обвинуваченого на окупованій території, судовий розгляд здійснювався за спеціальною процедурою in absentia (заочно).

Вирок ще не набрав законної сили, сторони можуть оскаржити його в апеляційному суді.

Рівненська обласна прокуратура