Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 10 - 14 квітня 2023 року

17 квітня 2023, 11:29

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні — березні 2023 року

Протягом першого кварталу 2023 року співробітниками секретаріату ВРП опрацьовано 1253 звернення громадян та 109 запитів на інформацію; підготовлено 493 супровідних листа про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 1226 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 5021 аркуш проєктів документів ВРП. На телефонну «гарячу лінію» ВРП за номером (044) 481-06-26  за цей період надійшло 767 звернень від громадян.

ВРП надала згоду на утримання під вартою судді Київського районного суду міста Одеси Людмили Салтан

10 квітня 2023 року ВРП задовольнила подання заступника Генерального прокурора – керівника САП та надала згоду на утримання під вартою судді Київського районного суду міста Одеси Людмили Салтан.

ВРП вважає, що мотиви, наведені у поданні, є обґрунтованими, підтверджуються наданими Раді матеріалами, які містять конкретні факти і докази, що можуть свідчити про вчинення суддею суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України. Подання відповідає вимогам закону, містить обґрунтування необхідності застосування до судді такого запобіжного заходу, як утримання під вартою.

З початку 2023 року звільнено 105 суддів

Протягом січня – березня 2023 року ВРП ухвалила рішення щодо звільнення 105 суддів з посад за загальними обставинами: 96 суддів звільнено у зв’язку з поданням заяв про відставку, 9 суддів звільнено у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням.

ВРП звільнила сімох суддів за загальними обставинами

11 квітня 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Лазареву Ганну Миколаївну –  з посади Корабельного районного суду міста Миколаєва;
  • Садовського Костянтина Сергійовича –  з посади судді Київського районного суду міста Харкова;
  • Ніколаєву Ірину Костянтинівну –  з посади судді Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області;
  • Ященка Миколу Анатолійовича –  з посади судді Київського апеляційного суду;
  • Лагнюка Миколу Михайловича –  з посади судді Верховного Суду.

Гноєвого Сергія Сергійовича звільнено з посади судді Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області за власним бажанням.

13 квітня 2023 року ВРП звільнила Костів Тетяну Сергіївну з посади судді Львівського апеляційного господарського суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

ВРП вирішила припинити відставку судді Олега Ющука у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком

ВРП під час засідання 11 квітня 2023 року прийняла рішення про припинення відставки судді Олега Ющука у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення умисного злочину.

Вироком Вищого антикорупційного суду Ющука О.С. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 3692 Кримінального кодексу України, призначено покарання у виді позбавлення волі на три роки.

Протягом I кварталу 2023 року ВРП розглянула 55 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя

Упродовж січня – березня 2023 року до ВРП надійшло 40 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, ВРП з початку цього року розглянула 55 повідомлень суддів.

Відбулися консультації членів ВРП та експертів Ради Європи щодо вдосконалення діяльності органів суддівського врядування

Члени ВРП та експерти проєкту Ради Європи «Ефективне забезпечення права на справедливий суд (стаття 6 ЄКПЛ) в Україні» провели консультації щодо функціонування органів суддівського врядування та самоврядування, систем дисциплінарної відповідальності суддів і суддівської освіти, а також оцінювання суддів в Україні.

ВРП відрядила суддю для здійснення правосуддя до Чутівського районного суду Полтавської області

З метою недопущення припинення здійснення правосуддя та врегулювання навантаження у Чутівському районному суді Полтавської області ВРП 13 квітня 2023 року вирішила відрядити для здійснення правосуддя суддю Добропільського міськрайонного суду Донецької області Хоменка Дмитра Євгеновича до вказаного суду строком на один рік з 24 квітня 2023 року.

Співбесіди з кандидатами на посаду члена ВККСУ транслюватимуться у прямому етері

ВРП на засіданні 13 квітня 2023 року внесла зміни до Методики проведення співбесіди, відбору та призначення кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, передбачивши можливість трансляції співбесід у режимі реального часу задля забезпечення максимального рівня довіри до процедури призначення членів ВККСУ. Відеозаписи всіх співбесід будуть оприлюднені до прийняття рішення про призначення члена ВККСУ.

Голова ВРП Григорій Усик зазначив, що переглянувши своє рішення, Рада продемонструвала відкритість та готовність до конструктивного діалогу із суспільством.

Розпочалася процедура відрядження суддів до трьох судів

Відповідно до рішень від 13 квітня 2023 року № 354/0/15-23№ 355/0/15-23 та № 356/0/15-23 ВРП оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме до:

  • Сихівського районного суду міста Львова – 1 судді;
  • Уманського міськрайонного суду Черкаської області – 3 суддів;
  • Ленінського районного суду міста Кіровограда – 2 суддів.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаних судів, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до ВРП необхідні документи. Перелік необхідних документів тут.

«Орієнтуємося, що рішення про призначення членів ВККС буде прийнято до кінця травня» — Голова ВРП Григорій Усик

Коли очікувати призначення членів ВККС? На якій стадії перебуває процес запуску служби дисциплінарних інспекторів? Чи ініційовано у ВРП процеси відносно суддів-колаборантів? Які кроки реально сприятимуть підвищенню авторитету правосуддя? На ці та інші запитання в інтерв’ю «Юридичній практиці» відповів Голова ВРП Григорій Усик.

"Юридична практика"