Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Злочини проти основ національної безпеки України: Наталія Антонюк виступила координатором актуальної теми дослідження

04 січня 2023, 13:24

Секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк виступила координатором теми дослідження «Злочини проти основ національної безпеки України через призму доктрини кримінального права та практики правозастосування», проведеного вітчизняними вченими. Матеріал опубліковано в журналі «Право України».

Наталія Антонюк наголосила, що завданням України є розроблення такої стратегії для відсічі ворогу, яка б дала змогу виявити зрадників та інших осіб, які вчиняють діяння, спрямовані на підрив національної безпеки України. І далеко не останню роль у стримуванні, зупиненні й покаранні таких осіб відіграє кримінальний закон.

Для полегшення роботи практиків необхідно вже сьогодні сформулювати максимально чіткі орієнтири, які б допомогли встановити ознаки того чи іншого складу злочину проти національної безпеки або ж розмежувати конкуруючі чи суміжні склади злочинів.

У проведеному дослідженні українські вчені приділили увагу поняттю національної безпеки України як об’єкту кримінально-правової охорони, висловилися щодо законодавчих змін до розділу І Особливої частини КК України, зокрема стосовно складу державної зради (ст. 111 КК України), колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України), пособництва державі-агресору (ст. 111-2 КК України), несанкціонованого поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчиненого в умовах воєнного або надзвичайного стану (ст. 114-2 КК України).

Зі змістом номера журналу, а також із висновками та рекомендаціями з актуальної теми за редакцією Наталії Антонюк можна ознайомитися тут.

Посилання на журнал: https://pravoua.com.ua/ua/.

Верховний Суд