Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП вирішила звернутися до КДК прокурорів зі скаргою на дії першого заступника прокурора Донецької області, які порушують гарантії незалежності суддів

10 листопада 2017, 09:28

9 листопада 2017 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області Макаренко І.Г. про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя зазначає, що під час розгляду кримінального провадження нею встановлено низку обставин, які свідчать про його фальсифікацію з метою викривлення обставин та звільнення від відповідальності осіб, якими вчинено злочин. Зокрема, встановлено, що особа, яка є підозрюваною та визнала свою вину у вчиненні злочину, тривалий час хворіє на стійке психічне захворювання, з 1998 року не менш ніж двічі на рік перебуває на лікуванні у психіатричній лікарні. На час вчинення злочину, який інкримінується їй в обвинувальному акті, взагалі не працювала, а під час складання обвинувального акта у місті Краматорську перебувала на лікуванні у психіатричній лікарні міста Харкова, де під час візиту слідчого підписала надані ним документи, не читаючи їх.

Під час перебування судді Макаренко І.Г. у нарадчій кімнаті з метою розгляду клопотання захисника про затвердження угоди про визнання винуватості на її телефон почали надходити дзвінки, а згодом повідомлення від особи, яка представилась співробітником  Управління Служби безпеки України в Донецькій області та вказувала на необхідність прийняття рішення щодо затвердження вказаної угоди.

Після оголошення суддею ухвали про відмову у затвердженні угоди про визнання винуватості та повернення обвинувального акта прокурору особа, яка представилась начальником Управління Служби безпеки України в Донецькій області, у телефонній розмові вимагала від неї пояснень та погрожувала їй дисциплінарною та кримінальною відповідальністю за прийняте рішення, про що суддя відповідно до вимог чинного законодавства повідомила Генеральну прокуратуру України. Вказану заяву було надіслано на розгляд до прокуратури Донецької області.

На запит Вищої ради правосуддя заступник прокурора Донецької області повідомив про відсутність підстав для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні судді Макаренко І.Г. про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

ВРП за результатами розгляду повідомлення судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області Макаренко І.Г. про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя ухвалила:

звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів з дисциплінарною скаргою стосовно дій першого заступника прокурора Донецької області О.Лівочки, які порушують гарантії незалежності суддів у частині неналежного розгляду повідомлення судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області Макаренко І.Г.;

внести до Генеральної прокуратури України подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності інших осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів у частині неналежного розгляду повідомлення судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області Макаренко І.Г.

Прес-центр судової влади України