Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Микола Оніщук: “Актуальним питанням сьогодні є запровадження спеціалізації суддів з розгляду справ про воєнні злочини”

28 березня 2023, 08:22

Оніщук Микола Васильович - ректор Національної школи суддів України

Миколо Васильовичу, розкажіть, як війна вплинула на роботу Національної школи суддів України? Як Школа допомагає суддям у цих умовах?

Не перебільшуючи, скажу, що вже після перших тижнів можна сказати шоку, в якому ми всі опинилися з початком війни, Національна школа суддів України розпочала проводити короткочасові заходи для суддів і працівників апаратів із тим, щоб задовольнити їх потреби, насамперед у міжсуддівському діалозі. Війна розкидала по країні суддів та їх сім’ї та працівників апаратів судів. У цих умовах виявилися надзвичайно витребуваними вебінари НШСУ з питань організації роботи суддів в умовах воєнного стану, психологічної підтримки суддів і працівників апаратів, новел кримінального і кримінально-процесуального законодавства, ухваленого вже в умовах воєнного стану, воєнних злочинів і міжнародного гуманітарного права тощо. Ми надали можливість спілкування з суддями Голові Верховного Суду, до якого перейшла значна частина повноважень ВПР, Раді суддів, голові ДСА, його заступникам тощо. Активно долучилися до навчань психологи, голови апеляційних і місцевих судів, які обмінювалися досвідом організації роботи судів в умовах війни. Як не парадоксально, але інтенсивність та чисельність учасників таких тренінгів, семінарів та лекцій суттєво (з огляду на потреби) майже вдвічі перевищувало довоєнні показники, і по-часу одночасно досягало до 500 осіб.

3 огляду на те, що країна перебуває в стані війни, чи торкнулися НШСУ скорочення штату?

Для вирішення проблеми недостатності бюджетних коштів на утримання судів та установ і органів системи правосуддя ми самостійно, з огляду на те, що країна перебуває в стані війни, ліквідували одне з наших регіональних відділень, провели скорочення штату майже на 20 одиниць, не заповнюються існуючі вакансії, значна частина працівників школи до кінця 2022 року перебували в режимі «вимушеного простою». 

Як швидко сьогодні судова система спроможна розглядати справи щодо воєнних злочинів? НШСУ проводила фахову підготовку суддів з тематики воєнних злочинів та злочинів проти національної безпеки?

Деякі аспекти порушеної Вами теми дійсно викликають стурбованість. Очевидна проблема – гостра недостатність суддів у кримінальних палатах апеляційних судів. Не набагато кращий стан і в місцевих загальних судах. Забезпечити повноцінний розгляд сотен нових кримінальних проваджень, які вже надходять до судів за таких умов є проблемним. І це з урахуванням того, що тривалість розгляду кримінальних проваджень в судах суттєво виросла. Тож на порядку денному – якомога швидше поповнення суддівських кадрів, активне навчання суддів по тематиці воєнних злочинів. Актуальним є також запровадження спеціалізації суддів з розгляду справ про воєнні злочини для чого НШСУ розробила відповідні пропозиції.

Наразі з метою посилення цього напрямку у співпраці з проектом USAID, інших проектів міжнародної технічної допомоги, ми підготували і реалізуємо Комплексний план, спрямований на покращення рівня професійної компетентності суддів  при розгляді справи про воєнні злочини. В його основі: підготовка модельних судових рішень з основних категорій воєнних злочинів; розробка допоміжних методичних матеріалів (посібників, пам’яток, збірок документів – конвенцій, протоколів до них, практик застосування актів міжнародного гуманітарного і міжнародного кримінального права тощо), проведення вебінарів, практикумів для суддів з актуальних питань воєнного права; створення системи індивідуального консультування суддів, до яких надійшли відповідні провадження.

Останнє здійснюється в межах утвореної НШСУ Консультативної групи «Consulting-24 Grup» числа провідних фахівців у сфері міжнародного кримінального права, як національних, так і міжнародних. Своїх представників до складу вказаної Консультативної групи надали Міжнародна асоціація юристів,  Програма USAID «Нове правосуддя», Британський проєкт «Адвокати за міжнародний розвиток» та інші. Інформація про вказану Консультативну групу (Положення про неї) розміщена на сайті Школи та направлені в усі суди загальної юрисдикції.

В контексті підготовки суддів в нагоді стало й наше членство в статусі спостерігача в Мережі суддівської освіти Європейського Союзу – одразу 4 суддівських школи – Болгарії, Франції, Нідерландів та Італії долучилися до проведення навчальних заходів для українських суддів.

Розкажіть про співпрацю Школи з зарубіжними партнерами? Чи берете участь у міжнародних заходах, попри війну?

Національна школа суддів України співпрацює з понад 30 програмами та проєктами міжнародної технічної допомоги (МТД) Україні, які задіяні у сфері судочинства, а саме: Європейський Союз (ЄС), Рада Європи (РЄ), Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Уряди Нідерландів, Великої Британії, інших країн.

Ми активно використовуємо і наше членство в Міжнародній організації суддівської освіти (IOJT), яка об’єднує 125 закладів освіти для суддів і прокурорів із 77 країн світу, і як вже відзначалось, маємо статус спостерігача у Європейській мережі суддівської освіти (EJTN).

Проєкти МТД жваво реагують на навчальні потреби НШСУ, намагаючись акумулювати і передати для вивчення міжнародний досвід щодо роботи судів в умовах воєнного стану та розгляду справ про воєнні злочини, злочини проти людства.

Прикладом такої співпраці можна привести підготовку 104 українських суддів з питань міжнародного кримінального права проєктом «Адвокати за міжнародний розвиток», що фінансується Урядом Великої Британії. В рамках цього проєкту (навчання якого проходило в Варшаві), були залучені судді, що мають досвід відправлення правосуддя в міжнародних кримінальних судах і трибуналах. Меморандум про співпрацю з названим проєктом, який ми нещодавно підписали, передбачає продовження співпраці. В квітні відбудеться офлайн навчання групи українських суддів з питань відшкодування шкоди, заподіяної воєнними злочинами.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

Пресслужба НШСУ