Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Свобода медіа для побудови та розвитку демократії є лакмусовим папірцем, що яскраво ілюструє рівень політичних свобод, захисту прав людини та верховенства права у будь-якій країні чи частині світу

19 жовтня 2017, 15:24

Судді Верховного Суду України Василь Гуменюк та Олександр Прокопенко взяли участь у конференції «Протидія загрозам життю і безпеці журналістів. Ефективне розслідування злочинів проти свободи вираження поглядів», яка відбулася 19 жовтня 2017 року.

У вітальному слові до учасників заходу суддя Верховного Суду України Олександр Прокопенко наголосив, що свобода медіа для побудови та розвитку демократії є лакмусовим папірцем, що яскраво ілюструє рівень політичних свобод, захисту прав людини та верховенства права у будь-якій країні чи частині світу, тому будь-яке посягання як на засіб масової інформації, так і на окремого журналіста фактично можна розцінювати як посягання на демократичне суспільство загалом.

На думку судді Верховного Суду України, місією Верховного Суду України є не тільки забезпечення єдності судової практики та приведення вітчизняної системи судоустрою та судочинства у відповідність до найвищих міжнародних стандартів, а й вивчення та впровадження міжнародного досвіду комунікацій суддів із громадянським суспільством. Оскільки «судді не можуть ефективно здійснювати правосуддя без довіри громадськості, адже вони є частиною суспільства, якому служать», як зазначається у пункті 20 додатку до Рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи від 17 листопада 2010 року.

– У Верховному Суді України усвідомлюють вагомість ролі вільних ЗМІ у захисті демократії та відновленні довіри до судової влади у нашій державі, – зауважив Олександр Прокопенко, ­ – тому судді-спікери ВСУ щомісяця зустрічаються із представниками ЗМІ та інформують громадянське суспільство про діяльність кожної з судових палат та Верховного Суду України загалом.

Діяльність журналістів нерідко пов’язана з висвітленням кризових, конфліктних та навіть катастрофічних подій. У процесі здійснення журналістських розслідувань, викриття фактів корупції чи зловживання владою журналісти часто опиняються віч-на-віч із впливовими зацікавленими особами та державними органами, – зазначив суддя Верховного Суду України. – Саме у таких випадках представники ЗМІ потребують особливого захисту.

В Україні особливо гостро проблема захищеності журналістів зумовлена й тим, що на Сході України триває антитерористична операція, яка має на меті подолання терористичної загрози та збереження цілісності нашої держави. З огляду на тенденцію до зростання загрози життю та здоров’ю журналістів, на думку Олександра Прокопенка, доцільним є запровадження додаткових гарантій їх безперешкодної та безпечної діяльності.

Учасники заходу обговорили поточні проблеми щодо діяльності та особистої безпеки журналістів у розрізі останніх рішень ЄСПЛ, зокрема, у контексті виконання Україною рішення ЄСПЛ у справі «Ґонґадзе проти України», проаналізували ефективність розслідувань національними правоохоронними органами порушень свободи вираження поглядів в Україні та практику українських судів щодо захисту професійної діяльності журналістів. Також на конференції презентували експертизу українського кримінального законодавства щодо безпеки журналістів, яку було проведено експертами Ради Європи.

Конференція була організована Офісом Ради Європи в Україні спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, Міністерством юстиції України та громадською організацією «Інститут масової інформації».

Джерело

За повідомленням прес-служби ВСУ