Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВССУ відбулася зустріч з учасниками тренінгу «Здійснення (адміністрування) правосуддя», що проводився в рамках програми МАТРА з питань верховенства права.

19 серпня 2017, 11:25

18 серпня 2017 року у ВССУ відбулася зустріч з учасниками тренінгу «Здійснення (адміністрування) правосуддя», що проводився в рамках програми МАТРА з питань верховенства права.

Зазначений тематичний курс передбачав участь 4-х представників від України, які відповідали встановленим вимогам та пройшли певний відбір.

Зважаючи на актуальність тематики, учасники тренінгу поділилися з представниками ВССУ здобутими знаннями, зокрема, щодо функціонування судової системи Нідерландів, теоретичних та практичних аспектів запровадження електронного суду. Також було презентовано та обговорено роботу першого в Україні судового інфо-медіа центру.

У зустрічі взяли участь заступник голови Апеляційного суду Одеської області Андрій Дрішлюк, суддя Татарбунарського районного суду Одеської області 2013–2017 рр. Андрій Шевирін, суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганна Майна, співробітник Посольства Королівства Нідерланди в Україні Катерина Осташкова, помічник судді, референт прес-служби Апеляційного суду Хмельницької області Юлія Салдан.

ВССУ представляли заступник керівника апарату Валентин Сердюк, заступник керівника апарату – начальник науково-експертного управління Расім Бабанлидиректор департаменту забезпечення діяльності судової палати у цивільних справах Світлана Глущенконачальник управління інформаційного забезпечення Інна Волковазаступник начальника управління організації розпорядження державним майном – начальник відділу ресурсного прогнозування Наталія Фєрьєва, помічник заступника Голови Олена Ярошенко, начальник відділу міжнародно-правового співробітництва Михайло Вайнагій.

Розповідаючи про програму тренінгів МАТРА з питань верховенства права, Катерина Осташкова зазначила, що це дворічна (2017–2018 рр.) програма, спрямована на зміцнення інституційної спроможності державних органів у сфері верховенства права в межах урядових організацій у Західних Балканах, Грузії, Молдові, Туреччині та Україні.

Обговорюючи здобутий учасниками під час навчання досвід у Нідерландах, сторони обмінялися думками щодо вдосконалення адміністрування в українських судах.

Презентуючи судовий інфо-медіа центр, Юлія Салдан розповіла про його основні компоненти, спрямовані, зокрема, на посилення відкритості та публічності органів судової влади України. Створений судовий інфо-медіа центр на базі Апеляційного суду Хмельницької області є комунікативною платформою, яка забезпечуватиме постійний збір та узагальнення інформації, напрацьовуватиме методики її оперативної подачі відповідними медійними засобами.  

У свою чергу, Валентин Сердюк подякував гостям за змістовну презентацію та висловив переконання, що наразі для України вкрай важливо використовувати кращий досвід країн Європейського Союзу.

Нагадаємо, програма тренінгів МАТРА з питань верховенства права пропонує вісім навчальних програм (здійснення правосуддя; доброчесність державних службовців; державні закупівлі; права людини і меншини; децентралізація та участь громадян; свобода ЗМІ; управління державними фінансами; утримування під вартою і альтернативні види покарання), кожна з яких представляє учасникам найкращі практики Нідерландів у сфері верховенства права.

Через інтерактивні сесії, які поєднують теорію, практичні навички і навчальні візити, політичні радники, представники судової влади та інші державні службовці, які працюють у виконавчій гілці влади, секторі правосуддя, отримують знання і навички, необхідні для проведення реформ у своїх країнах. До того ж, завдяки участі в тренінговій програмі, учасники стають частиною міжнародної мережі випускників, лекторів і відповідних урядових підрозділів у Нідерландах і країнах-учасницях. Ця мережа пропонує платформу для навчання, обміну досвідом та співпраці.

Зазначена програма розроблена і реалізується Нідерландським Гельсінським комітетом, Лейденським університетом права і Гаазькою академією місцевого врядування та фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Нідерланди.

 

Більше інформації про навчальну програму МАТРА з питань верховенства права ви можете знайти за посиланням

Джерело