Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулися збори суддів Апеляційного суду міста Києва за участю Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка

06 лютого 2017, 09:27

 На виконання положень частини 2 статті 128 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», пункту 3.1 Положення про збори суддів Апеляційного суду міста Києва та за ініціативою голови суду 03 лютого 2017 року скликано збори суддів Апеляційного суду міста Києва.

Зібрання суддівського корпусу відкрив голова Апеляційного суду міста Києва Ярослав Головачов, якого одноголосно було обрано головуючим зборів.

Ярослав Головачов представив суддям звіт про діяльність на посаді голови Апеляційного суду міста Києва у 2016 році. Доповідач зазначив, зокрема, що діяльність суду була спрямована на виконання завдань, визначених статтею 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а саме: здійснення правосуддя на засадах верховенства права, забезпечення кожному права на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Так, голова суду навів статистичні дані щодо кількості апеляційних скарг, що надійшли на розгляд суду у 2016 році. Крім того, Ярослав Головачов акцентував увагу присутніх на пріоритетних питаннях діяльності суду, зокрема, доповів про успішне завершення перевірки щодо суддів Апеляційного суду міста Києва відповідно до Закону України «Про очищення влади» та первинного кваліфікаційного оцінювання суддівського корпусу суду вдосконалення роботи апарату Апеляційного суду міста Києва, його матеріально-технічного забезпечення; розвиток міжнародного співробітництва суду. Головуючий заходу торкнувся у своїй доповіді також питання забезпечення комфортних умов перебування відвідувачів у суді. «Ми маємо пам’ятати, що в діяльності суду немає зайвих або неважливих речей. Суд, насамперед, існує для людей. Крім того, варто пам’ятати про прямий зв’язок між рівнем задоволеності громадян умовами перебування у суді та оцінкою, яку вони дають в незалежності, неупередженості та справедливості судового розгляду», - підкреслив Ярослав Головачов.

Наостанок голова суду висловив щирі слова вдячності колективу за виконану роботу, самовідданість та принциповість у щоденній нелегкій праці.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк детально прозвітував про виконану у 2016 році роботу Державної судової адміністрації України, спрямовану на удосконалення функціонування судової гілки влади. Так, учасники зборів заслухали інформацію щодо питання виплати суддівських винагород, матеріально-технічного забезпечення судів та обсягів видатків судової системи у 2017 році, ознайомились із порівняльною характеристикою надходження судового збору у 2015-2016 р.р. та рейтингом регіонів щодо надходження судового збору у 2016 році. Не оминув увагою Голова ДСА України і питання рівня відкриття асигнувань столичним місцевим загальним судам та Апеляційному суду міста Києва, а також модельної чисельності суддів та працівників апарату апеляційних судів на 2017 рік.

«Незалежно від впровадження змін до законодавчої бази, робота над удосконаленням функціонування судової системи, оптимізацією штатної чисельності судів та питанням їх належного фінансування буде вирішуватися в обов’язковому, пріоритетному порядку. Державна судова адміністрація України і надалі докладатиме усіх зусиль, аби прогресивні зміни в організаційному забезпеченні судової гілки влади, які ми спостерігаємо сьогодні, лише покращувались та примножувались», - підсумував Зеновій Холоднюк.

Присутні заслухали також детальні звіти заступників голови Апеляційного суду міста Києва Віктора Глиняного та Ганни Крижанівської та інформацію, надану секретарями судових палат з розгляду кримінальних та цивільних справ Степаном Гладієм та Григорієм Усиком про діяльність судових палат у 2016 році, а також ознайомились зі звітом керівника апарату Апеляційного суду міста Києва Олега Радченка щодо стану організаційного забезпечення роботи суду у 2016 році.

Доповідачі ґрунтовно розкрили організаційні питання діяльності судових палат, навели конкретні статистичні дані їх роботи, звертаючи, у першу чергу, увагу на питання опрацювання запитів та звернень, що надходили на розгляд суду, строків розгляду справ та здачі їх до канцелярії суду, надання Апеляційним судом міста Києва методичної допомоги районним судам столиці, вчасності направлення рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень тощо. Як зауважили доповідачі, незважаючи на динамічне надходження справ на розгляд суду апеляційної інстанції та високий рівень навантаження на кожного суддю, стан та рівень організації роботи Апеляційного суду міста Києва залишається незмінно високим за своїми кількісними та якісними показниками.

Не обійшлося зібрання і без приємних моментів. Розглядаючи питання про ініціювання внесення Президентові України подання про присвоєння судді Апеляційного суду міста Києва у відставці Любові Котулі почесного звання «Заслужений юрист України», Ярослав Головачов зауважив: «Я глибоко переконаний у тому, що ми з вами не повинні забувати тих суддів, які працювали в Апеляційному суді міста Києва, та їх особистий внесок у здійснення правосуддя. За час своєї професійної діяльності суддя Апеляційного суду міста Києва у відставці Любов Григорівна Котула зарекомендувала себе як кваліфікований юрист, досвідчена, працьовита та принципова суддя. Тому, враховуючи її досвід практичної роботи, сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків, бездоганне служіння українському народові, я впевнений: ні у кого не виникне сумнівів, що праця Любові Григорівни повинна бути гідно оцінена».

Судді одностайно проголосували за вищезгадане подання.

Крім того, судді Апеляційного суду міста Києва визначились із делегатами на XIV позачерговий з’їзд суддів України, проведення якого заплановано на 14-15 березня 2017 року. Так, представляти інтереси столичного апеляційного суду на вищезгаданому з’їзді будуть такі судді: Микола Худик, Тетяна Невідома, Степан Гладій та Наталія Поліщук.

У ході зборів суддів Апеляційного суду міста Києва розглядалися й питання внутрішньої діяльності суду (визначення спеціалізації суддів, затвердження кількісних та персональних складів постійно діючих колегій суддів, списків суддів-кураторів, закріплених за районними судами міста Києва тощо). Також учасники заходу дійшли колективної згоди у питанні щодо внесення змін до Засад використання автоматизованої системи документообігу Апеляційного суду міста Києва.

Вирішивши усі питання порядку денного зборів, головуючий заходу Ярослав Головачов висловив вдячність усім присутнім за проведену роботу та побажав сил, наснаги та успіхів у щоденній професійній діяльності. 

 Прес-служба Апеляційного суду міста Києва