Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зеновій Холоднюк: "Зміни до Конституції України в частині правосуддя сприятимуть не тільки побудові ефективної судової системи, а й належному її фінансуванню"

23 лютого 2016, 14:55

 18 лютого 2016 року в м. Києві відбулася конференція "Конституційна реформа: сприяння незалежній, відповідальній,  прозорій та ефективній судовій владі". Конференція була організована Радою суддів України за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя", Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" та Проекту Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні".

У конференції взяли участь: заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов, голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко, Посол Литовської Республіки в Україні Ханне Юнкер, Голова Департаменту з питань правосуддя і правового співробітництва Генерального Директорату прав людини та верховенства права Ради Європи Марюс Януконіс, Посол Сполучених Штатів Америки  в Україні Джеффрі Пайєтт, голови апеляційних судів, судді, представники Адміністрації Президента, Конституційної комісії, Вищої ради юстиції, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адімністрації України, Міністерства юстиції України, науковці, вітчизняні та міжнародні експерти, представники ЗМІ, інші.

Під час конференції відбулися дискусії в професійному середовищі щодо основних змін до Конституції, спрямованих на посилення незалежності, підзвітності, прозорості та ефективності судової влади та досягнення консенсусу серед представників органів законодавчої, виконавчої та судової гілок влади, а також органів суддівського самоврядування з метою підтримки конституційних змін у сфері правосуддя. Учасники форуму обговорили міжнародні та європейські стандарти, на яких базуються запропоновані зміни до Конституції, пов’язані із системою правосуддя, а також подальші кроки в судовій реформі, що стануть на порядку денному після внесення цих змін.

Відповідаючи на запитання журналістів, Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк зазначив, що впровадження змін до Конституції України в частині правосуддя дозволить не тільки запровадити в державі відповідні європейські стандарти правосуддя, а й створити ефективну судову систему. За словами Голови ДСА України, уже зараз в установі, яка відповідає за належне фінансово-економічне та матеріально-технічне забезпечення діяльності судової системи, незалежно від впровадження довгоочікуваних змін до Основного Закону,  триває робота з визначення навантаження на суддів, оптимізації штатної чисельності суддів та працівників апарату суду, урешті-решт,  формування мережі судів у регіонах.