Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся тренінг для суддів “Розгляд справ про міжнародні злочини в Україні та написання судових рішень”

22 квітня 2024, 14:12

15–19 квітня 2024 року Національна школа суддів України за підтримки Програми USAID "Справедливість для всіх", організації Global Rights Compliance та Інституту Т. М. К. Ассера, які впроваджують проєкт МАТРА-Україна, провела тренінг для суддів “Розгляд справ про міжнародні злочини в Україні та написання судових рішень”. Тренінг допоміг українським суддям поглибити знання щодо ключових правових аспектів відправлення правосуддя в справах про воєнні злочини в Україні.

Експерти у галузі міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права й суддя Міжнародного кримінального суду поділились з учасниками своїм досвідом щодо означеної тематики.

Двадцять п’ять українських суддів з усієї країни під час тренінгу вдосконалили свої знання, вміння та навички оцінки доказів у судових процесах щодо міжнародних злочинів та використання правової бази звичаєвого міжнародного права під час розгляду реальних справ в Україні. Учасники обговорили як застосовувати поняття форм співучасті під час кваліфікації міжнародних злочинів відповідно до Кримінального кодексу України (ККУ), а також важливість використання орієнтованих на потерпілих, ґендерно-чутливих та чутливих до дитини підходів під час судового розгляду справ про воєнні злочини.

Програма заходу включала інтерактивні сесії щодо написання добре обґрунтованих судових рішень у справах про міжнародні злочини. Експерти надали учасникам практичні поради щодо підготовки вироків при вирішенні справ про воєнні в Україні, які б базувались на найкращих міжнародних практиках та охоплювали питання пов’язані з поданням доказів і фактичних обставин стосовно злочинів, які передбачені статтею 438 ККУ, а також щодо правових підстав кваліфікації міжнародних злочинів, форм співучасті та особливостей захисту обвинувачених.

Джерелом для підготовки навчальної програми став посібник "Настільна книги судді: матеріали для розгляду справ про міжнародні злочини". Він був розроблений міжнародними та українськими експертами у співпраці із суддями за підтримки Програми USAID “Справедливість для всіх”. Всі учасники заходу отримали друкований примірник книги. Електронна версія посібника доступна за посиланням.

Національна школа суддів України